2019.08.20., kedd , István

Árutőzsde

2015. november 04. szerda • 10:00

Jelentősen alacsonyabb kukoricatermést várnak Franciaországban

Franciaországban a mezőgazdasági minisztérium statisztikai szolgálata (Agreste) ebben az évben jelentősen alacsonyabb kukoricatermést vár, mint 2014-ben. A szakemberek a napokban nyilvánosságra hozott becslésükben a szemes kukorica termést 13,3 millió tonnára teszik, beleértve a kukorica vetőmagot is; ez 28 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, és 16 százalékkal alacsonyabb az öt éves átlagnál.

Fotó: 123RF

Szeptemberben a statisztikusok még 13,7 millió tonnára számítottak. A kukorica termésátlagát az Agreste jelenleg 8,5 t/ha-ra becsüli, az egy évvel korábbi 10,45 t/ha termés után.

A szárazság és a júniusi és júliusi magas hőmérsékletek a kukorica fejlődését hátrányosan befolyásolták, mondják a statisztikusok. Az augusztusi és szeptemberi csapadék néhány területen enyhítette ugyan a helyzetet, más területeken azonban nem volt elég ahhoz, hogy újra kiegyenlítse a kukoricaállományok fejlődésében mutatkozó hátrányokat. Az Agreste szerint a kukoricaállományok jelentős különbségeket mutatnak azonos körzeteken belül is. A nem öntözött szemes kukorica hozama az öt éves átlaghoz képest 15 százalékkal alacsonyabb, öntözött kultúráknál ez az elmaradás csak 4,4 %.

Az idei takarmánykukorica termést a statisztikai szolgálat 17,2 millió tonnára becsüli; az előző évhez viszonyítva ez 16 százalékos csökkenést jelent, míg az öt éves átlagtól 7 százalékkal marad el. A takarmánykukorica átlagos hozamát 11,68 t/ha-ra becsülik; 2014-ben ez 14,25 t/ha volt.

Franciaországban a szemes kukorica, a vetőmag és a takarmány kukorica összes vetésterülete az Agreste adatai szerint ebben az évben 3,1 millió ha. A hivatalos nyilatkozatok szerint néhány takarmánykukoricának szánt táblára a szárazság olyan erős hatást gyakorolt, hogy már csak szemes kukoricaként lehet felhasználni. A szakemberek véleménye szerint több ilyen „eset” is várható még. 

agrotrend.hu / raiffeisen.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.