2021.10.27., szerda , Szabina

Árutőzsde

2017. június 12. hétfő • 10:06

Korrekció – ezúttal felfelé, de tartósan???

A Pünkösd környéki napok több tőzsdén is rövidített munkahetet jelentettek és mintha az egész gabona- és olajosmagpiac egy kicsit elment volna szabadságra.

Az európai tőzsde tipikus, úgynevezett oldalazó mozgást produkált majdnem két héten keresztül és csak a 23. hét végére kezdett élénkülni. A forgalom élénkülésével együtt járt az árszintek emelkedése is, de még ezt nem nevezném jelentős áremelkedésnek vagy fordulatnak. Az árakat hosszabb távon követve ez a mostani erősödés még csak a kb. másfél éve tartó ársávon belüli elmozdulás, ilyen 2-2,5 EUR/to-s napi mozgást láttunk az elmúlt hónapokban már többet is.

Arra talán joggal számíthatunk, hogy ez az erősödés azt is takarja, hogy a felhasználók, a kereskedelmi vételeket végzők érzékelhették, a tartósan 170,-EUR/to-s szint alatti ajánlatok sem a kukorica, sem a búza esetében nem tarthatók sokáig az eladók hiánya miatt.

A kevés csapadék is hatással van a terményárakra – fotó:123rf

Az árakat továbbra is befolyásolja, hogy nem csak itthon, de Franciaországban sem múlt el még az aszály veszélye, bár az elmúlt napokban voltak esők, az elmúlt két hétben kb. 35-50 mm, de ez még nem tudta pótolni a korábbi hiányt. Ennek is volt árstabilizáló hatása és úgy látom, ez volt az egyik olyan tényező, ami miatt a határidős piacokon az előre vásárlók ismét túlsúlyba kerülhettek.

Az európai piacokat meghatározó jegyzések így figyelembe vették azt is, hogy a csapadék bár későn jött, de még tudott segíteni a búzáknál, az őszi és a tavaszi árpa eredményeket azonban nem tudta már javítani. A Strategie Grains pénteki elemzése is rámutat arra, hogy országosan kellett csökkenteni a várható hozameredményeket emiatt Franciaországban és így az összes várható termésmennyiséget is.

Búzából így a 2017. évi betakarítást 141 millió tonna körülre várják, ami a tavalyi 135,7 M tonna után jelentős emelkedés, de jóval elmarad a korábban várt 145-147 M tonnától, a 2015. évi 151,5 M tonnás termés megismétlődése meg most már esélytelen az idén.

A pénteki adatok az árpánál mutatnak lényegesen nagyobb csökkenést a korábbi becslésekhez képest, az áprilisi előrejelzéshez képest közel 600 ezer tonnás elmaradást jeleznek.

A többi európai országban nem következett be ilyen jelentős változás a várható termésekben, ezért is tartom úgy, hogy a mostani áremelkedés valószínűleg időszakos, átmeneti és továbbra sem fog jelentősen erősödni a piac.

Az egyéb, főként Fekete-tengeri jegyzések alakulása sem támasztja alá a tartós növekedést, az új termésre szóló jegyzések árpára 155-157 USD/to körüli szinten vannak és ez hazai induló paritásra számolva alig haladja meg a 35.000,-Ft/to szintet, hajóba vagy vagonba rakva.

A búzákra is érvényes a tartott árszint, az ukrán vagy orosz 12,5% fehérjéjű búza jegyzése éppen csak hogy 180,- USD/to fölé jutott csütörtökön, de már az augusztusi jegyzés ez alatt van 2-2,5 USD/to-val. Ez megint csak nyomja a piacot, hiszen a román kikötők árainak is ehhez kell igazodniuk, ami megintcsak hatással van a mi lehetőségeinkre. A jegyzéseknél jellemző különbség a 12,5%-os és a 11,5%-os áru között szűkült az elmúlt napokban – sajnos nem amiatt, mert a gyengébb lett drágább…

A hazai búzaárakat ezért várom alulról közelíteni a 40.000,-Ft/to-s szinthez, semmint fölülről. A szokásos euro búza kereslete is ezt tükrözi, ma már a dunántúli vagonba rakott ár csak 42.500,-Ft/to-ra jött ki és a keleti régiókból a fuvarhátrány ebbe az irányba kb. 2.100,-Ft/to. Mondhatnánk erre, hogy akkor ne oda kereskedjünk ezzel a búzával, de a hamburgi jegyzés is 170,-EUR/to alatt van - leszállítva Észak-Németországba és a fuvarköltség itt is kb. 40 EUR/to -, tehát az itthoni ár nem érné el a 40.000,-Ft/to-t sem és mindezt vagonba rakva!

Még inkább figyelmeztető jel, hogy a legutóbbi ó-termésű jegyzések és az új termésre szóló jegyzések között továbbra is kb. 15,-USD/to különbség van, az új termés kárára. Nem várom ezért sem, hogy a kukoricaárak meg tudnának fordulni - a takarmány búza és az árpa ára erősen nyomhatja a következő napokban, hetekben az árakat lefelé.

Az egyéb származású - brazil, argentin - árura van még jegyzés a nyári hónapokra, a Fekete-tengeri ajánlatok teljesen eltűntek, így arra lehet csak számítani, hogy ha kell még magyar áru az EU-n belül, akkor azt az egyszerűbb logisztika miatt választhatják a vevők.

Az olasz vagy a német piaci jegyzések a nyári hónapokra 180,- EUR/to körüli leszállított árat mutatnak, a szokásos fuvarköltségeket figyelembe véve ezek az árszintek nyugat-magyarországi induló telephelyi árként nem eredményeznek többet 42.000,-/42.500,-Ft/to-nál. Ezek az lehetőségek a kelet-magyarországi árakat is csak szerencsés esetben engedik 40.000,-Ft/to fölé, tehát nagyon nem ajánlom a kukorica tárolását, mert nem látom, miért tudna most drágább lenni.

Azt is hallom persze, hogy aszály van, nem lesz kukorica és majd ára lesz a jó tengerinek. Persze ez nem kizárt, de ahhoz nagyon-nagy aszálynak kellene lennie, olyannak, mint amilyen 2007-ben volt utoljára. Az meg nagyon remélem nem fog bekövetkezni!!! Ez lenne az az eset, amikor nincs exportálható többletünk és teljesen el tud szakadni a belföldi piac az exporttól. Egyébként nem indokolt, hogy a belső kereslet az exportra elérhető áraknál lényegesen jobb árat kínáljon.

Most egy kicsit „erősebb” az itthoni piac – 44.300,-Ft/to-s szinten volt ma novemberre üzlet a budapesti tőzsdén, vagyis leszállítva Dunai kikötőbe és ez is jelzi, a telephelyi árak nem lesznek a 45.000,-Ft/to-s szinten.

Aki akar, beszállhat az üzletbe, jöjjön vevőnek a tőzsdére - hiszen azt várja - feljebb mennek az árak és majdnem teljesen biztos vagyok benne előbb-utóbb lesznek eladók is… Az olajosmagvakra már vannak ajánlatok mindkét oldalról, még nem értek össze, de közelednek. A napraforgó 100.000,-Ft/to szint alatt, a repce meg körülötte. A takarmány gabonák ára 3-assal kezdődik, de ez a fentiek alapján nem meglepő.

Közeleg a betakarítás, az első eredmények után talán majd tisztábban látunk.

agrotrend.hu / BG.  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.