2021.09.17., péntek , Zsófia

Árutőzsde

2016. március 10. csütörtök • 13:00

Még el sem vetették a napraforgót, de máris olcsóbb az októberi jegyzésár

A franciaországi Tallage piacelemző vállalat február végi tájékoztatása szerint az őszi vetések unió-szerte jó állapotban voltak, köszönhetően a szokatlanul enyhe téli időjárásnak.

Minimális fagykárról Litvániában, Lettországban, Németországban és Svédországban számoltak be. Tekintettel arra, hogy az őszi szárazság miatt a tervezett termőterület jó részén nem tudták elvetni az őszi búzát Ukrajnában, az APK-Inform piacelemzői 28 százalékos terméskiesést várnak, így 19,2 millió tonna búza kerülhet az ukrajnai tárolókba az idén.

A kukorica fronthavi jegyzése 139 dollár (USD)/tonna szinten állandósult a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) február végén és március elején.

Az egy évvel korábbinál kisebb termésük miatt vészesen fogy az Európai Unió, a fekete-tengeri országok, valamint Kína és Ausztrália repcemagtartaléka, ami jó pozícióba hozza a kanadai canolát a világpiacon.

Foto:123RF

Az Európai Unió napraforgómag-behozatala kisebb 2015. évi termése miatt a jelenleg 360 ezer tonnára (+50 százalék) becsült mennyiséget is meghaladhatja. Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsdén az ótermésű napraforgómagot (májusi szállítás) 118–119 ezer forint/tonna között jegyezték március első napjaiban. Noha az idei termést adó állomány vetése még el sem kezdődött, és egyelőre a vetési szándék sem ismert, a befektetők az ó termésnél 13 százalékkal olcsóbbra, 103 ezer forint/tonnára értékelték az új termést (októberi termin).

agrotrend.hu / AKI Agrárpiaci Jelentések

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.