2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2016. május 27. péntek • 14:41

Árutőzsde: még mindig kell a kukorica – folytatódik az áremelkedés?

Az elmúlt napokban változatlanul élénk kereslet mutatkozott a kukorica iránt és az immár egy hónapja tartó áremelkedés nem ért véget

.A különböző vélemények egy irányban mutatnak: a felhasználók és a nekik korábban eladó kereskedők úgy látszik, erőteljesen csak az árak csökkenésére és legrosszabb esetben is csak a tartott piacra számítottak és az időjárási piac miatti felbolydulás tovább-gyűrűzik. Olyan ez, mint amikor a csendes, sima állóvízbe egy követ dobunk, szaladnak kifelé a hullámok, de ha nincs újabb kő, elsimul a víz. Most úgy látom, vannak újabb és újabb hullámok, vannak még akiknek kell az ó-termésű kukorica.

Ez nagyobbrészt látszik is az árakon és hogy ez nem csak nálunk van így, jól jelzi a MATIF jegyzéseinek alakulása is, a búza és a kukorica egymáshoz legközelebbi jegyzéseinek különbségét mutatja az alábbi diagramm, az elmúlt három hónap folyamán:

A március előtti időszakban folyamatosan 6-9 EUR/to-val volt OLCSÓBB a kukorica, mint a búza és az április közepén bekövetkezett fordulat nagyon határozott volt és ennek eredménye, hogy a héten már volt, amikor 10 EUR/to-val volt DRÁGÁBB a kukorica a búzánál. Továbbra is kérdés, meddig maradhat ez így és hogy mi lesz a tovább. A becslések, előrejelzések és nem utolsó sorban az elemző kollegákkal folytatott beszélgetések alapján inkább azt várjuk, azt várom, hogy a kukorica árának csökkenésére nagyobb az esély, de ezt még sok minden befolyásolhatja – legfőképpen az USA időjárása és a szója árának alakulása.

Az itthoni helyzet is hasonló: immár a kukorica júliusi jegyzése a tőzsdén meghaladta az 50.000,-Ft/to-s szintet és ahogy ilyenkor lenni szokott – senki nem mer jósolni, hol állhat meg. Én ezt az árszintet túlzottnak tartom, bár a dunai jegyzések alapján nem kizárt, mert megint az export-árak fölött kell fizetnie annak, aki itthon kell az áru vagy itthon kell, hogy szállítson. Bár a fizikai piacon az export árak is emelkedtek, de az általam ismert árak nem érik el az 50.000,-Ft/to-s szintet még vagonba rakva sem. A búza árához nem igazán lehet viszonyítani, mert nincs igazán élő jegyzés vagy forgalom a búza tőzsdei kereskedésében, de a fizikai piaci visszajelzések azért jelzik: a jegenyék nem nőnek az égig, vigyázzunk, meddig várunk.

Az új termésű malmi búza belföldi piaci érdeklődése még meglehetősen lanyha – hallomásból a 43.000,-Ft/to körüli árszint lehet a jó minőségű, minimum 13,5 %-os fehérjéjű, 30 %-os sikérű és legalább 270-es W-vel és 0,6 körüli p/l értékkel bíró tételekre az elképzelés. Van már érdeklődés a szokásos euro kategóriára is (11%fehérje/220 esésszám/76 hektoliters.), ennek az árszintje sem jelez magasabb elérhető árszintet és ami szintén fontos, a vevők nem akarnának többet fizetni decemberre sem, mint szeptemberben. Ezeken persze még lehet finomítani, de a BÉT jegyzése is ezen a szinten van. Ahogy mindig, most is nézem a kinti árakat is és ez sem igazán szívderítő: a német, a lengyel 12,5 % fehérjéjű búzát kikötőben 165-170 EUR/to között kínálják, de a fekete-tengeri jegyzéseket, ha visszaszámoljuk, akkor is csak alig több, mint 42.000,-Ft/to ár jön ki Dunai kikötőben hajóba rakva. . .

Ezek mellett a nyári hónapokra az árpa is megérkezik és bár nem vagyok takarmányozási szakértő, de azt tudom, hogy a drága kukoricát kiválthatják részben a kalászosok. Ezek után az árpára vonatkozó valós piaci indikációkat nézve, már messze nem a 40.000,-Ft/to körüli árakban gondolkodhatunk, az export irányú árelképzelés 37.000,-Ft/to-s árat mutat és ezt is csak onnan, ahonnan már közvetlenül lehet exportra vinni a terményt, vagyis vagy kikötő közelében vagy vagonba rakva. . .

A három termény árát együtt nézve nem csak itthon komoly ez a dilemma – egész Európában jár ezen a kollegák esze. A héten megjelent ráadásul a brüsszeli EU-s előrejelzés és ezekben is a termés-várakozásokat felfelé módosították, mind a búzánál, mind a kukoricánál. Ezek az adatok is arra utalnak, jók a kilátások, az exportnak mindenütt nagyobb jelentősége lesz és a világpiaci árakat ez igencsak befolyásolja.

A világpiaci fő mozgatórugó az elmúlt hetekben a szója és a kukorica jegyzésének alakulása volt, ahogy azt korábban is láthattuk, az egész ár-felfutás a szójától indult majd a brazíliai kukorica problémák miatt erősödött tovább. Álljon itt most az elmúlt két hónap áralakulása Chicagoban erre a két terményre –akár mint figyelmeztetés: az árszintek (átmeneti?) maximumán is lehetünk már. Az elmúlt négy hónap áralakulását tükröző barchart.com ábra fekete vonala –ez a szója jegyzése- már tudott csökkeni is a héten, bár most kicsit stabilizálódott, mert az argentin szójadara exportnál problémák jelentkezhetnek és eközben az észak-amerikai előre-eladások a vártnál jobban alakultak.

A kukorica jegyzését követő zöld vonal nem tört meg és ebben annak is szerepe van, hogy a korábban vártnál valamivel kisebb lehet a vetésterület és a drága szója „húzza magával” a kukorica árakat is.

Az olajosmagvak ára itthon „érdeklődés hiányában” nem mozdul, úgy tűnik, mintha a tőzsde zárva lenne – még ajánlatok sincsenek (vagy csak lefagyott a rendszer???). Ezek után nem is meglepő, hogy két hete ugyanazon az áron áll a jegyzés. Európában azért mozog még valami, a már említett EU-s előrejelzés szerint az idei repce-hozamok 3,29 to/ha szintre várhatóak, ami 2,6%-kal magasabb, mint az 5 éves átlag. Meglátjuk, mi lesz belőle, mindenesetre az itthoni repcék szépek. Hogy mennyire, azt az említett jelentés alapján is igen jelentősnek lehet mondani, hiszen a tavalyi 2,45 to/ha-s átlaggal szemben az előrejelzés 3,0 to/ha-s átlagot vár, ami 22,4 %-kal haladja meg a tavalyi szintet, de még az 5 éves átlagot is 14,5 %-kal.

A MARS jelentésben szereplő és ránk vonatkozó adatok közül a kukoricára vonatkozó előrejelzés ugrik ki a leginkább, mert a 7,03 to/ha-s várt hozam több, mint 20 %-kal haladja meg mind a tavalyi, mind az 5 éves átlag-hozamot. Látva a kukoricák fejlettségi állapotát, ezen még lehet, hogy fognak módosítani. Ami viszont a vizsgálat alapján megerősítést nyert, az őszi vetésű kultúrák jó fejlettsége, a búza és az árpa esetében is nálunk is nőtt a várható termés-átlag. Most a búzát 5,24 to/ha-ra, az árpát 4,96 to/ha-ra várják. Mindkét adat mintegy 17 %-kal magasabb az 5 éves átlagnál. A napraforgónál minden marad a régiben, a 2,55 to/ha-s hozam-előrejelzés a szokásos szintet hozza.

Bízom benne, hogy beválnak a jó eredmények és ezzel az alacsony árak kompenzálhatók lesznek és végülis elmondhatjuk majd, hogy nem hiába dolgoztunk.

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.