2021.10.27., szerda , Szabina

Árutőzsde

2017. május 12. péntek • 08:15

Megindultak az agrárárak, majd vissza is csúsztak a korábbi árszintekre

A májusi esőnek még a kilátása is aranyat érhet, főként, ha olyan területeken várják, ahol már jelentős a csapadékhiány. Az eső hiánya is jól jöhet egyeseknek, de az már a spekuláció körébe tartozik, és nem a termelőket segíti.

Május első dekádja Európa nagy részén a normálishoz, az átlagoshoz közeli csapadék hullott, de mégis a francia területeken tapasztalt hiány volt a meghatározó. Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban már volt dél-nyugat Franciaországban is elegendő csapadék, a talajok vízháztartása még nem tudott rendeződni, továbbra is deficites a terület nagy része.

A hazai helyzet ismételten hasonlított az általános képhez, de

az ország nagy részén a talajok felső 50 cm-es részében még mindig hiány van, 25-50 mm-nyi csapadék hiányzik.

Most az ország középső része került szerencsésebb helyzetbe, és ezt tükrözi a termelők optimistább hangulata is. A korábbi félelem az aszálytól elmúlt, egyelőre a néhány héttel ezelőtt kritikus helyzetűnek tartott repcék is szépen virágoznak, az árpák feje látványosan kezd kalászolni. A szeles időjárásban jól látszik a gabonák hullámzásánál a fejlettségi állapot és egyes vidékeken úgy tartják, kb. 2 héttel vagyunk előrébb, mint szokott lenni a növények fejlettsége ilyenkor. Az előrejelzések szerint a következő két hétben még jöhet itthon is eső, így továbbra sem lesz ok a várható termés rosszabbra fordulására.

A frontok hullámzását követték a nemzetközi jegyzések is – szűk sávban, de nap mint nap mozogtak az árak az éppen aktuális előrejelzést követve.

A szokásos ábránk is tükrözi a helyzetet, az új termésre szóló határidős jegyzések szintje érdemben nem mozdult el az elmúlt hetekben:

Hasonló mozgás volt jellemző az ó-termésű határidős jegyzéseknél is, még az árak szintje is közel azonos volt. Figyelmeztető azonban, hogy egyes termékeknél az ó-termésű határidős jegyzésekhez képest az új termésű határidős fizikai piaci árak már alacsonyabbak és a várható kínálati helyzet már tükröződik az árakban.

A kora nyári betakarítású árpánál már nincs ilyen eltérés, de a későbbi szállításra ajánlott búzánál pl. az orosz kínálati árak közel 10 EUR/to-val vannak a májusi szintek alatt. Hasonló a helyzet a kukoricánál is, de ott a július-augusztusi időszakra kevesebb jegyzés van, a kínálat már nagyon „szezon-végi”.

Az itthoni árakra is jellemző volt a bizonytalanság – fotó: 123rf

Az ó-termésű áruk közül kukoricára volt ,illetve van még kereslet, de már egyre nehezebb elérni a 43.000-44.000 Ft/to-s árakat a Dunántúlon, illetve a 2.000-3.000 Ft/to-val alacsonyabb ajánlatokat a keleti régiókban. Az egyetlen reménye lehet a még áruval rendelkezőknek, hogy majd májusban és júniusban megugranak az árak – hiszen korábban is így volt. Természetesen ez sem zárható ki, de a mai jegyzések alapján a most még telephelyen kínált árak elmúlhatnak. A fekete-tengeri árakból vagy a vagonos szállításra kínált árak alapján nem látszik, hogy lenne esély az erősödésre. Sőt.

Az új-termésű jegyzések, illetve ajánlatok is mutatják ezt, az árpa 35.000 Ft/to körüli ajánlatai nem sok jóval kecsegtetnek. A búzáknál is a 40.000-43.000 Ft/to közötti árszintek mozognak, minőségtől függően és a belföldi kereslet sem tud e fölé menni.

A búzapiac anomáliája, hogy a lisztpiacon folytatódik az öldöklés, nemhogy a szezon közbeni búza áremelkedést nem követte le a liszt eladói ajánlati ára, még a korábbinál is alacsonyabb áron is lehet hallani eladói ajánlatokat.

Most úgy tűnik, a búzapiacon idénre is az exportkereslet lesz az első, ami árat közöl – és ez ma az aktuális árfolyammal számolva vagonba rakva éppenhogy 43.000 Ft/to fölötti árat ad az euro kategóriára. Ez továbbra is erősíti, hogy a magyar piac árszintje a párizsi jegyzésekhez képest 30 EUR/to-val van lejjebb, ami a reális fuvarköltségek alapján alakult ki.

A héten egyetlen olyan információt, véleményt hallhattunk, ami a termelők számára nyújthat biztatást. Ez az Agrárgazdasági Kutató Intézet által szervezett konferencián résztvevő FAO-képviselő szavai voltak, mely szerint az árak lefelé már nem tudnak menni, nagyobb eséllyel számolhatunk egy lassú, gyenge, de emelkedő tendenciával. Igaz, azt is hozzátette, ez nem a rövidtávú kilátás és ehhez az kell, hogy a világon felhalmozódott készletek ne nőjenek tovább.

Ez a kulcskérdés itthon is, és sajnos azt nem tudja senki vagy nem is lehet megbecsülni, a mostani szezont mekkora átmenő készletekkel zárjuk. Láthatunk még búza- és a bőven nagy kukoricakészleteket, amelyek még okozhatnak problémát az új termés megérkeztekor, akkor viszont az árak sem tudnak emelkedő tendenciára váltani.

agrotrend.hu / BG

  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.