2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2017. március 26. vasárnap • 08:06

Megtorpantak a piacok – adatokra várnak az elemzők

Tovább erősödött a 12. héten a várakozó hangulat, ami többségében csökkenő árakat eredményezett szinte valamennyipiacon.

A legfontosabb piacbefolyásoló újdonság a braziliai szójatermésre vonatkozó egyre magasabb termésbecslés volt. Az USDA (=USA Mg. Min.) becslése már 108 millió tonnás termést jelzett a havi becslésében, de ezt több elemzés nem fogadta el, kevesebbet vártak, de az elmúlt napokban változott a helyzet, és többen is emelték az előrejelzésekben szereplő számaikat. Rámutatott egy elemzés ugyanakkor arra is, hogy a várhatóan jó termés elraktározása gondot okozhat, a termelők már az államtól kérnek támogatást, hogy raktárkapacitásaikat bővíthessék. Ez is egy tényező volt a többi között, aminek eredményeként

jelentősen csökkent a szójabab jegyzése a chicagói tőzsdén

– a legnagyobb esést a hét végén, pénteken szenvedve el.

A szója árának alakulása a többi olajosmag jegyzését, piacát is befolyásolja, sokszor meg is határozza, így nem volt váratlan, hogy a repcemag jegyzése az európai piacokon szintén jelentősen csökkent. A barchart.com áralakulást mutató diagrammján is látható ez az összefüggés – a jobb oldali árak a repce árszintjét mutatják EUR/to-ban, míg a bal oldalon a szójabab árának alakulását követhetjük. A két vonal egybeesése nem egyező árat mutat, de a tendencia együttes mozgása teljesen egyértelmű:

A búza piacán is hasonló mozgás történt – ezt a hét végi Coceral (az európai gabona szövetség) is immár 144-145 millió tonnás EU-s termést vár, ami az eddigi előrejelzéseknél több, mint 1 millió tonnával magasabb és 9,7 millió tonnával van a tavalyi termés fölött. A termésnövekedés jelentős része a francia búzakilátások javulásával magyarázható és egyelőre úgy látszik, hogy az áttelelés és az eddigi kilátások alapján még az összeurópai, az ukrán, az orosz terméseredményekkel sem lesz gond.

Az USA-beli búzajegyzések is csökkentek a hét folyamán, amit a szükséges és várt csapadékosabb időjárás-előrejelzések indítottak el, majd a hét végén már a pénzügyi alapok is eladási oldalra álltak. Ezeket a jegyzéseket még a március végén megjelenő tavaszi várható vetésterületadatok befolyásolhatják és ezek azok az adatok, amiket a piac vár. Ezek nem csak a tavaszi búza, hanem a szója és a kukorica tervezett vetésterületének felmérését összegzik és jelentős hatással szokott lenni a tavaszi-nyár elejei áralakulásra.

fotó:123rf

Fontos árbefolyásoló tényező volt a héten, hogy több, jelentős volumenre szóló tenderen is eredményt hirdettek, amelyek általában inkább az eladói ajánlatok agresszívebbé válását mutatták. A mennyiséget illetően a szaud-arábiai árpatender volt a legjelentősebb, 1,5 millió tonna árut kötöttek le június végéig történő szállítással. Ezen üzlet árszintje alapján hosszabb távon is arra utal, hogy a jegyzések a takarmánygabonák esetében továbbra sem fognak jelentősen emelkedni. A héten a fekete-tengeri jegyzések is valamelyest csökkentek, a vételi és az eladási ársávok szélesedtek, az orosz és az ukrán búza ára sem tudott tovább emelkedni.

Az itthoni helyzetben is változás történt – és az áruval rendelkezők számára rossz irányba.

A március közepén megélénkült búzakereslet időszakosnak bizonyult, az elmúlt napokban a vételi érdeklődések árszintje csökkent. Az exportirányú érdeklődésben sem találkoztak az ajánlatok, változatlanul alacsonyabb minőségre lenne érdemi kereslet, annak megfelelő árszinten. A magasabb minőségre korlátozottabb az igény, a vételi és az eladói ajánlatok közötti 2500,-/3000,- Ft/to-s árkülönbséget nem lehet áthidalni.

A búza esetében jó példa erre, hogy áprilisi szállítással kerestek javító minőségű árut, de végülis az eladó 46500,-Ft/to-s telephelyi árelképzelésével szemben ennek az árnak a vagonbarakás, a minőség-ellenőrzés és egyéb járulékos költségeket is tartalmaznia kellett volna, így mintegy 2.000,-Ft/to különbség van jelenleg.

A malmos érdeklődések is alábbhagytak, úgy tűnik, a szezonban még szükséges mennyiséget leköthették. Kezdődtek már új termésre is egyeztetések, de termelői eladási szándékról még nem igazán hallani. Kereskedői egyeztetések és előreeladásokról már érkeztek hírek, ezek alapján az újtermésű búza árszintje nem fogja meghaladni a jelenlegi árakat.

Még az ó-termésű árualapoknál maradva a legkritikusabb helyzetet a kukoricánál látom – az elmúlt két hét alatt a fizikai piaci lehetőségek 2.000,-Ft/to körüli mértékben csökkentek. Voltak hírek, hogy megindul a dunai szállítás és az majd segíti a rendelkezésre álló árualapok piacrajutását, de a mostani ajánlatok alapján az ukrán kukorica árszintje 165,- USD/to körül mozognak, ami azt jelenti, hogy az itthoni árszint export esetében alig éri el a 40.000,-Ft/to-s eladói telephelyi árat. Ha más irányt nézünk, akkor sem kapunk magasabb árat, sőt, egyre nehezebb vevőt találni a közeli hónapokban történő szállításra.

Az európai piac alakulását mutatja az alábbi ábra is, ahol az új termésű búza, illetve kukorica jegyzését tüntettem fel. A szeptemberi búza- és a novemberi kukoricajegyzés nominális árszintje között alig van eltérés, sőt a kukorica esetében már jelentkezik az optimista termésvárakozás is és olcsóbb a novemberi áru, mint a közelebbi májusi.

A következő napokra-hetekre továbbra sem valószínű, hogy időjárás-piac alakuljon ki és ez a jegyzésekre változatlanul nyomást fog gyakorolni.

agrotrend.hu / BG.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.