2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Árutőzsde

2016. március 18. péntek • 08:01

Napraforgómag-piaci aktualitások

Az Oil World szakértői úgy vélik, hogy az argentin napraforgómag-termelők és -exportőrök jelentős hasznot húzhatnak az új állami vezetés intézkedéseiből.

Az exportvám eltörlése, valamint a nemzeti fizetőeszköz gyengülése egyaránt erősíti a dél-amerikai országban termelt napraforgómag versenyképességét a világpiacon, jóllehet az elemzők 250–300 ezer tonna mag kivitelét tartják reálisnak a folyó évi szezonban. Az alapanyag mellett azonban az exportösztönző intézkedések a feldolgozott termékek kivitelét továbbra is támogatják a világ harmadik legnagyobb napraforgóolaj- és -dara-exportőrénél.

Az Európai Unió behozatala – a feldolgozás közel 1 millió tonnás csökkenése ellenére – a kisebb 2015. évi termése miatt a jelenleg 360 ezer tonnára (+50 százalék) becsült mennyiséget is meghaladhatja. Argentína külpiaci pozíciójának erősödése és a napraforgóolaj nemzetközi árának csökkenése hatására az alapanyag exportára (FOB) a hónap elejihez képest 15–25 dollárral csökkent az európai és a fekete-tengeri térségben is február végére: 400 dollár/tonnáért (FOB) hajózták ki a fekete-tengeri kikötőkből, ezzel egy időben 452 dollár/tonna (CIF) áron érkezett Amszterdamba a napraforgómag az Oil World adatai szerint.

Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsdén folytatódott a 2015. december óta tartó lejtmenet, és az ótermést (májusi szállítás) 118–119 ezer forint/tonna között jegyezték március első napjaiban. Noha az idei termést adó állomány vetése még el sem kezdődött, és egyelőre a vetési szándék sem ismert, a befektetők az ótermésnél 13 százalékkal olcsóbbra, 103 ezer forint/tonnára értékelték az új termést (októberi termin)

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.