2021.10.27., szerda , Szabina

Árutőzsde

2017. június 19. hétfő • 14:17

Továbbra is stabilak az árak, bár a kukorica jegyzése ingadozik

Folytatódott hónap eleje óta tartó áremelkedés.

Az emelkedő tendencia egyik oka, hogy a korábban vártnál valamelyest alacsonyabb terméskilátásokról számoltak be a becslések, a búza esetében az EU28-ak várható terméseredményét a francia terméscsökkenés miatt már nem várják rekordközelinek. A normál és a durum búza együttes várható eredménye most kb. 3,6%-kal lehet nagyobb a tavalyinál, de a két évvel ezelőtti rekordtól még így is elmarad közel 10 millió tonnával.

A nagyobb idei termés lett volna gyengítő hatással az árakra, de az ezzel egyidőben megjelent hír a további hozamcsökkenés lehetőségéről ellensúlyozta ezt a hírt. Összességében így most 150 millió tonnát éppen meghaladó termés várható, amiből az elemzések szerint ismételten 30 millió tonna fölötti mennyiség kerülhet exportra. A kivitel a 2016/17-es szezonban a 27 millió tonnát várhatóan nem fogja elérni, más elemzés 24,5 millió tonnás malmi búzaexportot jelez csak előre.

A kukorica is „leszállóágba” került, bár egy éve is volt ilyen időszak, most alacsonyabb szintről indultak a jegyzések. A főbb piacokon a jegyzések 10-15 EUR/to-val vannak most lejjebb, mint egy évvel ezelőtt voltak, remélhetőleg ennél a szintnél már nem nagyon tudnak tovább csökkenni. Az olasz árszintek egy éve közelítették a 200,-EUR/to-s szintet, most 185,-EUR/to körül vannak, de olyan távolságban, ahova kb. 45,- EUR/to  fuvarköltség - ha egyáltalán van kapacitás. Ezek mellett nem volt jellemző a nagy forgalom sem, viszonylag csendes hetet zártak ezek a piacok.

Szokásos árgrafikonunk is ezt az eltérő hangulatot mutatja, a kukorica jegyzése hamarabb fordult lefelé, a búza jegyzése még tartja magát.

Az olajosmagvak közül a repce jegyzését lehet Párizsban követni, az ottani jegyzéseknél a több hónapos csökkenést talán most már tartósabb stabilizáció követi. Az olajosmagvak általános piaci helyzetét a termelési többlet határozza meg, a legutóbbi előrejelzések alapján a felhasználás növekedése mellett is nőhetnek a készletek – a szójabab esetében az USDA adatai alapján valószínű, hogy a chicagói jegyzést meghatározó USA-beli termés ismét lehetővé teszi, hogy a szezon folyamán a készletek növekedése következzen be.

fotó:123rf

Hazai kilátásainkat illetően a csapadékhelyzet a meghatározó, most mindenkit leginkább az foglalkoztat, hogy mikor és mennyi csapadékot kaphatunk. A talajokban a vízkészlet utánpótlásra vár, és bár vannak kisebb esők, azok is inkább csak helyi zivatarok formájában, nem pedig a csendes, tartós esők a jellemzőek.

A meteorológiai szolgálat térképe is mutatja a gondot, az ország túlnyomó részén 70-80 mm-nyi nedvesség hiányzik a talajokból. A következő 10 napra van némi esőre kilátás, a különböző előrejelzések 25-40 mm-nyi csapadékot várnak.

A meleg, sőt forró időjárás az árpa beérését is felgyorsította, megkezdődött a betakarítás. Egyelőre még értékelhető hozamadatokkal nem találkoztam, de az eddigi visszajelzések alapján elfogadható a mennyiség. Nehezen mondható ez el az árakról, azok ugyanis sehogysem tudnak támaszt találni, a piaci árak alapján a reálisan elérhető árszint teteje a 34.000,-Ft/to, termelő telephelyén. A keresleti oldalt meghatározza, hogy a fekete-tengeri ajánlatok 135,-/140,-EUR/to-s áron vannak és ez a hazai lehetőségeket 115,- EUR/to körüli szinten határozza meg. A szállítóeszközbe rakás költségeinek levonása után a mostani árfolyammal számolva az ár 33.500,-/33.750,-Ft/to-ra adódik.

A többi terméknél fontos változás nem volt, a piaci árszintek gyakorlatilag változatlanok – az ó-termésű kukorica 42.500,-Ft/to-s árszintje (eladó telephelyén) úgy tűnik, betonkeménységű szint lett. A még létező érdeklődés, kereslet is elfogadja ezt az árat, bár ezen a telephelyi áron már nem nagyon lehet további eladásokban reménykedni. A korábbi eladások fedezésére még ez az ár megáll, de újabb kötéseket nem hallottam ezen a szinten. A vevők a nyári hónapokra még érdeklődnek, de már csak vagonbarakva érné meg ez az árszint.

Az új-termésű búza beárazásának megkezdésétől mintha mindenki félne, nagy a bizonytalanság, mind a termés mennyiségét, mind a minőségét illetően. Van olyan vélemény is, ami az idei gyenge hozameredmények mellett viszont jó minőséget vár, de egyelőre ez a ritkaság, inkább a közepes minőség, átlagos hozam hangzik el a termelők részéről.

Árakról nehéz bármit is mondani, hazai tőzsdei jegyzés továbbra sincs, bár a múlt héten ismét voltak vételi és eladási ajánlatok, de csak takarmánybúzára. Sajnos ezek az ajánlatok a tőzsde beszámolóiban nem jelennek meg, így ha valaki látja a nyitvatartási időben az ajánlatot, tudja követni, értesül róla, de kevesen vannak, akik ezt megteszik. Olyan ez, mintha egy boltos nem tenné ki a kirakatba az árut, amit kínál, hanem csak napközben mutogatja, aki éppen arra jár látja, de mások előtt titkolja. Egyébként az árszint 39.000,-Ft/to volt augusztusra. Az árpa árát már említettem, ott is volt a tőzsdén ’titkos’ információ-közlés: 34.000,-Ft/to-s szinten lett volna vevő valaki.

Megtört viszont a napraforgó jegyzésének hiánya – végre megint lehet látni, egyeseknek mi a véleménye – októberre kötöttek 96.000,-Ft/to szinten üzletet és talán ez is megindul és lesznek további kötések is. A repcére vonatkozó jegyzések is „frissültek”, hiszen voltak ajánlatok, 97.000,-Ft/to-s vétellel szemben 100.500,-Ft/to eladási ajánlat volt és az eladói oldal volt aki változtatott az elszámolóáron, azzal, hogy a korábbi árak aláment - hátha összejön valami...

A következő időszakra továbbra sem várok kiugróan nagy mozgást – nagyjából a mostani szintek körül fogunk mozogni, egyszerre három-négy feltételben is optimumot elérni szinte lehetetlen. Hol a vevő tűnik el, hol az eladónak van más dolga, vagy akár az árfolyam mozdul el váratlanul. Addig is, bízzunk abban, hogy javul a vízellátottság, jön csapadék és véget ér az aszályos helyzet.

agrotrend.hu / B.G.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.