2021.10.23., szombat , Gyöngyi

Árutőzsde

2016. február 18. csütörtök • 06:56

Új hírekre vár a gabonapiac - lassan az új termés kerül előtérbe

Meglehetősen csendes a piac a gabona- és olajosmagvaknál. Egyre inkább úgy látszik, a meghatározó események elkerülnek minket, a főbb események nem az agráriumban dőlnek el.


fotó: 123rf

Az elmúlt másfél hét folyamán a jegyzésekben nem következtek be érdemi változások és bár az árszintek mozogtak valamennyit, ez most minimális mértékben ugyan, de lassította az árak csökkenését.

Az európai jegyzésekre is hatottak a nagy gazdaságpolitikai kérdőjelek – merre megy tovább az olaj ára, igaz-e a kínai gazdaság lassulása - és nem utolsó sorban az EURO árfolyamának változása az amerikai dollárhoz képest volt meghatározó. Ennek eredményeként alakult ki egy korrekció és a múlt heti szerdai mélypontról az árak feljebb tudtak mozdulni.

Segített ebben az USDA (az Egyesült Államok Mg. Minisztériuma) becslése is, a vártnál kevésbé volt pozitív a kereslet-kínálati helyzetre vonatkozó előrejelzése és inkább semleges hatással bírt csak. Ez vezetett oda, hogy a befektetők egy része úgy vélte, jobb lezárni a korábbi eladásokat és vásároltak.

Európában is jelentek meg friss információk –ezek egyelőre arról szólnak, hogy az őszi vetések állapota jó, csak néhány területen volt gond a kifagyásokkal. A búza esetében kiemelendő, hogy továbbra is rekord-közeli termést várnak az elemzők, a kérdés az, a valaha volt harmadik vagy negyedik legnagyobb termés kerül-e majd betakarításra.

Megintcsak azt kell tudomásul vennünk, hogy folyamatos a kínálat, a kereslet lassan fedezi csak igényét és ez óhatatlanul az árak csökkenése irányába hat.

Az itthoni helyzetet továbbra is nagyon kritikusnak tartom. Változatlanul nagyok a készletek a gabonafélékből és a napraforgómag szinte az egyetlen termék, amire volt olyan kereslet, hogy a szezon elejeihez képest az árak feljebb tudtak menni. Az utóbbi időben viszont ez is elmúlt, ma már nem hiszem, hogy az egy hónappal ezelőtti szinteken lennének vevők komoly tételekre.

Már egyszer megjegyeztem, hogy mindenhol lehetnek kivételek és ezeket érdemes is kihasználni, de általánosítani ezekből az egyedi esetekből nem célszerű. Nem lehet a kukorica árát általában 46.500,-Ft/to-s szinten emlegetni, mikor az az ár csak egy vevő egy telepére beszállítva érvényes és egyébként a vevők csak 43.000,-Ft/to-s árat kínálnak. Már csak a többségi egyező vélemény is azt kellene, hogy sugallja – inkább a 43.000,-Ft/to-s ár a reális...

Hasonló a véleményem a búza esetében is – elmúltak az 50.000,-es idők, még akkor is, ha én is találkoztam ennél jóval magasabb árral is az elmúlt napokban. Ahogy mondani szokták: volt a dologban egy kis csavar: az 50.000,-Ft/to fölötti áru búza fajta-azonos, nagyon magas minőségű (15% körüli fehérje és 300 körüli W) és a vevőhöz a lehető legközelebb volt...

Azt se hagyjuk számításon kívül, hogy erre a búzára az elmúlt fél évben már kellett költeni. Normál esetben az áru fertőtlenítését, élő kártevőtől történő mentesítését már nem nagyon lehetett elkerülni. Van már raktározási költség – főként ha nem a saját telepen tárol az áru és nem utolsó sorban finanszírozás is. Ha ezeket átlagos szintekkel számolom, könnyen összejön 2.000,-Ft/to költség is, amit vagy most ki kell fizetni, vagy már eddig kifizettük.

Persze nem minden év ilyen, mint a mostani, de azt már a szezon elején látni lehetett, hogy nem valószínű, hogy az árak pont idén mennek felfelé. Túl sok volt az a tényező, ami ennek ellentmondott.

Már el lehet kezdeni gondolkozni a következő betakarításon is – merre tovább, kivel és mikor szerződjünk. Nem várok nagy fordulatot – a készletek fel vannak töltve, a telelés eddig jó volt, a vetésterületek nem csökkennek globálisan – úgyhogy inkább legyen egyezség ma egy biztosabb partnerrel, mint a holnapi bizonytalannal.


agrotrend.hu / Bidló Gábor

  • 2016. február 18. csütörtök • 06:56
  • TÉMA: Árutőzsde  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.