2021.10.23., szombat , Gyöngyi

Árutőzsde

2016. június 10. péntek • 14:22

Árutőzsde: várakozással teli hét – inkább erősödést eredményező hírekkel

Június eleje jellemzően az ún. „időjárás-piac” időszaka és idén sem lett ez másként. Már hetek óta azt elemezzük, mikor milyen káros hatás kerülhet előtérbe és a pillanatnyi helyzetet többször is a napi előrejelzés befolyásolta.

Kezdődött az év az El Nino hatásával, most meg a La Nina került főként az USA-ban előtérbe, várják, hogy a következő két hétben ténylegesen bejön-e a hőség periódus és okozhat ez gondot a növényzet fejlődésében vagy inkább később lesz, de akkor már a kukorica virágzását érintően.

Hasonló kérdések merülnek fel az oroszországi területeken is, főként ott, ahol a vetés valamiért kicsit megcsúszott vagy csak azért, mert a száraz, meleg korábban érkezik, mint az optimális lenne.

A harmadik időjárási probléma viszont ezek ellenkezője, a sok csapadék Nyugat-Európában és főként Franciaországban, ami már minőség-romlást eredményezhet a búzáknál és az amúgyis nagy készleteket további és nehezebben értékesíthető takarmánybúzával tetézi.

Mindezen hírek eredményeként még a búza is erősödni tudott és kimozdult a március eleje óta jellemző ársávból. A többi termék esetében sem történt nagy változás – szinte valamennyi menetelt tovább felfelé.

A további várakozásokat illetően is inkább az a vélekedés vált jellemzővé, hogy a júniusi USDA becslés meg fogja erősíteni azokat a híreket, amelyekről a piac már napok óta beszél. Ezek közül is kiemelkedő, hogy a brazil források megerősítették, hogy az USDA várakozásával szemben mintegy 4,4 millió tonnával alacsonyabb kukorica és kb. 3,4 – 4 millió tonnával kisebb szójatermést várnak 2016/17-re. Az európai piacokat befolyásoló információk közül a francia búza termésre vonatkozó csütörtöki adat volt a vártnál is lehangolóbb, a növényzet állapotát jelző indexben a jó vagy kiváló arányt 79 %-ra csökkentették a korábbi 81%-ról. Ezzel párhuzamosan az export számoknál javulást várnak és így a már sokat emlegetett nagy készlet csökkenése is reális.

Mutatják a folyamatot a jegyzések is, a MATIF jegyzéseinél az ó-termésű kukorica és a már új-termésű búza ára közötti különbség tovább nőtt, a kukorica nagyobb ütemű erősödése miatt, viszont az új termésű –novemberi- kukorica jegyzés és a decemberi határidőre szóló búza jegyzés között nincs különbség. Ezt alapvetően azért tartom fontosnak, mert mutatja a mostani kukorica jegyzések túlértékeltségét és másrészről viszont előre jelezheti, hogy a búza árak nem maradnak tartósan a kukorica ára alatt. Az én olvasatomban a diagramból az is leolvasható, hogy nagyobb valószínűséggel az ó-kukorica ára fog csökkenni nagyobb mértékben, mihelyst a betakarítás elkezdődik.

Hazai eseményeinket is a kukorica piacának érdekes alakulása határozza meg elsősorban. Az egyértelműen a belső kereslet által vezetett áremelkedésre reagált részben az export-piac is és nehéz eldönteni minek nagyobb a hatása a jelenlegi árakra. Az ó-termésű kukorica értékesítésében a jelentős érdeklődés magával hozta a „majd-megy- ez-még- feljebb-is” vélemény vezette kitartást a termelők és árutulajdonosok részéről és ez egy öngerjesztő folyamatot indított el. Ezek azok a folyamatok, amelyek amilyen gyorsan és erőteljesen indultak be, ugyanolyan gyorsan ki is tudnak fulladni és ha megnézzük az ó- és az új-termés közötti árkülönbözetet, akár a MATIF-on akár itthon, könnyen szembesülhetünk 3 – 5 ezer Forintos áreséssel tonnánként.

Az új-termésre szóló árak több terméknél is változatlan szinten állnak – továbbra sincs érdemi kereslet a piacokon. Talán az egyik legnagyobb gondot az árpa okozza, ugyanis a fizikai piaci árszintje régen nem látott mélységbe esett, a különböző irányú érdeklődések mind 35 – 37 ezer forintos tonnánkénti árat mutatnak és ez jó esetben érvényes telephelyen, sokszor már inkább csak a vagonba vagy uszályba rakva érhetőek el ezek az árak.

A búzánál viszont nem látok igazán okot a reményre, hogy áremelkedés induljon el, hiszen vannak jelentősnek tartott átmenő készletek itthon is, az általam hallottak, tapasztaltak alapján inkább ez is a jó minőségű kategóriába tatoznak és a nemzetközi piaci árindikációk is a jelenlegi vagy még inkább ez alatti árakat tennének indokolttá. Ha csak az ajánlati árakat nézzük az európai kikötőkben, azok 165 – 170 EUR/to körül mozognak a normál malmi búzára és addig eljutni továbbra is 25-30 EUR/to költséggel lehet csak. A gyengébb, 11,0 -11,5 % fehérje tartalmú búzára eladói ajánlat még ez alatt van, ami kb. 42.500,- - 43.000,-Ft/to- s árat hoz vissza FOB Duna paritáson.

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.