2021.10.27., szerda , Szabina

Árutőzsde

2017. július 15. szombat • 09:45

Váratlan adatok – elbizonytalanodó agrárpiacok árcsökkenéssel

Az elmúlt hetekben arról szóltak a hírek, hogy az időjárás hol és mennyire okoz problémát az idei termésnél. Ennek eredményeként egy hete is arról lehetett beszámolni, hogy a piaci jegyzések inkább felfele mozdultak.

A héten megjelent az USDA (USA Mg. Min.) szokásos havi becslése a világ termeléséről, felhasználásáról és megint tudott meglepetést hozni az adatsor.

A korábbi várakozás és az elemzések szerint a tavaly őszi és az idei tavaszi időjárás nem volt igazán kedvező - összességében inkább a szárazabb oldalát mutatta.

Emiatt az őszi vetésű kultúrák eredményeit is vissza kellett venni, a tavasziaknál meg a vetéstől kezdődően többször is volt kritikusnak tartott helyzet, és ez mind a kukorica, mind a szójabab esetében az átlagoshoz képest csökkenő hozamokat vetített előre.

A tavaszi búza esetében más befolyásoló tényező is volt, ott az alacsonyabb vetésterület okozott várható kínálatcsökkenést.

Az USDA becslése ezen a képen változtatott és a szakértői előrejelzésekre rácáfolva, a kukorica és a szója esetében is a vártnál jobb eredményeket közöltek.

Nem kell nagy változásokra gondolni – éppen elég volt, hogy a kukorica esetében nem csökkentették a korábbi hozamvárakozásokat, ezzel valamelyest növekedett az USA várható kukoricatermése. A változatlanságot mutatja, hogy a várakozás 0,9% volt az elemzők szerint, az USDA meg 1,3%-os növekedést jelez most – az egy hónappal korábbi becsléshez képest! Ez a minimális pozitív üzenet elég volt ahhoz, hogy a kukorica ára csökkenni kezdjen.

fotó: pixabay.com

A szójababnál is a negatív hír elmaradása okozta a fordulatot – a magyarázat itt a világ összes szójababkészletének pozitív alakulásában van. A korábbiakhoz képest most Kína várhatóan nagyobb termése és importja együttesen majd 2018. június végére nagyobb zárókészletet eredményezhet és ez volt a csökkenés mozgatórugója.

A jegyzések emelkedése ennek eredményeként megállt és megint inkább a csökkenés irányába mutatnak a tendenciák.

Az olajosmagvak piacának minket közvetlenebbül érintő terméke, a repcemag jegyzésében láthatunk most egy fordulópontot - kétesélyes, hogy merre fogunk továbblépni:


Számunkra a repce áralakulása most a betakarítás vége felé különösen is izgalmas. A Gabonaszövetségen keresztül kapott betakarítási helyzetkép alapján a héten valószínűleg befejeződik a repce aratása, és a 3 tonna/hektár átlagos hozam még feltehetően nincs teljes mértékben eladva. A korábbi hírek alapján jelentős volumenben történt előre-eladás – kb. 1,5-2 to/ha mértékben és ez most igazolta a határidős eladások jogosságát. Az ábrán sötét vonallal jelölt jegyzést az itthoni árak is követik és a februári előre-eladások során elérhető volt a 120.000,-Ft/to-s árszint is. A június elejei mélyponthoz képest - amikor éppen csak 100.000,-Ft/to körül volt a pia c- most kedvezőbb árakkal lehet találkozni és „benne volt a pakliban”, hogy ismételten elérjük a korábbi magas szinteket. Ez tört meg és most inkább azt várom, hogy a kettő közötti, 107.000,-/110.000,-Ft/to-s árak fognak stabilizálódni.


fotó: 123rf

A repcejegyzések alakulása idén is rámutatott arra, hogy a határidős értékesítéssel lehet biztosítani a majdani bevétel árszintjét, de ezek az eladások adott esetben kényszerpályát is jelenthetnek. Most azok jártak jól, akik bevállalták az előre-eladásokat és csak termésük kisebb része maradt mostani értékesítésre.

Nem jártak ilyen jól a búzatermelők, igaz ott a minőségi paraméterek sokasága miatt nehezebb is az előre-eladás. Az elmúlt napok igencsak mozgalmasan teltek, volt benne árugrás és árzuhanás is, ezt a szabad piaci eladásokkal alig lehetett követni.

Megint volt olyan, amikor napon belül változott meg a hangulat és tűntek el egyik pillanatról a másikra a vevők. Mire az eladói oldal reagálni tudott volna már más volt a helyzet és most úgy tűnik, a várakozás volt a rosszabb döntés.

A betakarított termény minőségében továbbra is meghatározó az euro kategória, tapasztalataim alapján azonban már csak szeptemberi szállításra lehet számítani ennek értékesítési szándéka esetén. A malmok meg tudták venni, ami szükséges az új szezon indításához – nem annyira rossz az idei termés, hogy ne lehetett volna találni megfelelő minőségű búzát.

Nem is arról van szó, hogy a gyenge is őrölhető, inkább ott látom a megoldást, hogy a csalódást keltő eredmények hangosabbak, mint a kedvezőek és azért a termelők túlnyomó többsége tudja, hol is van az igazság, mire számíthat az alapján, amit vetett és műtrágyázott.


fotó: 123rf

A már említett becslések a búzahelyzet megnyugtatására is jók voltak, az USA-beli várható termés 2016. évihez viszonyított lényeges csökkenését már feldolgozta a piac, az, hogy nem lett még rosszabb, már árgyengítő hatású volt. Hasonlóan a kínálat növekedését eredményezi, hogy Oroszországban viszont emelték a várható termés mennyiségét 2 millió tonnával és ennek következtében Oroszország akár a világ legnagyobb exportőrévé is válhat 2017/18-ban. Az EU28 korábban többet exportált, mint Oroszország, de mivel imporja is volt, már eddig sem volt kétséges az orosz áru elsősége, ez most határozottabban látszik stabilizálódni.

Mindezek számunkra nem annyira kedvező hírek, hiszen búzatermésünk fele exportra kerül és ez meghatározza az itthoni árakat is.

Az elmúlt héten ezeknek az ellentétes híreknek volt a következménye, hogy az árak fel-le ugráltak, és a hét utolsó munkanapján is azért volt kicsit csendesebb napunk, mert pénteken volt Franciaország nemzeti ünnepe…

Összefoglalónk végén ne maradjon el a szokásos ábránk se a búza és a kukorica új-termésre vonatkozó jegyzésének alakulásáról:


Határozottan mutatja a kukorica jegyzésének alakulását is: ez is olyan helyzet, amikor nem fogunk tudni elszakadni a nemzetközi folyamatoktól – legalábbis reményeim szerint. Elszakadásunk olyan nagy mértékű terméskiesés esetén következhetne be, ami sokszorosan nagyobb kárt okozna. Országos szinten, ha nem lesz meg az 5 millió tonna kukorica, akkor lehet arról szó, hogy az itthoni szükséglet átveszi az ármeghatározó szerepet, de ez a mennyiség a 2012. évihez hasonlóan nagy kiesés esetén várható csak. A mostani kilátások alapján továbbra is azt várom, hogy el fogjuk érni az 5 éves átlagot és akkor még kb. 1,5 – 2 millió tonna juthat majd exportra is.

Egyelőre a piac nyugodtnak látszik, a hullámzás a jegyzésekben inkább követő magatartás, semmint meghatározó.

agrotrend.hu / BG.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.