2021.09.17., péntek , Zsófia

Árutőzsde

2016. március 10. csütörtök • 12:00

Világszerte nem túl bíztató a búza jegyzésára

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése a március elsejei 161 dollár (USD)/tonna öt és fél éves mélypont után 167 dollár/tonnára emelkedett 2016. március 4-ig. Az USA búzatermő területeit érintő, száraz februári időjárás miatti aggodalmakat kihasználva a pénzügyi befektetők némi extra profitot igyekeztek realizálni a búza márciusi jegyzésének kifutása előtt.

A folyamatot vélhetően az agrárminisztérium (USDA) február végén megjelent első, 2016/2017. gazdasági évi előrejelzése is erősítette. A hivatal ugyanis az Egyesült Államokban a búza (őszi és tavaszi) termőterületének 7 százalékos, kibocsátásának 3 százalékos csökkenését vetítette előre. Az emelkedő tőzsdei trend várhatóan nem lesz tartós, hiszen továbbra is a rekord búzakészletek, és a biztató – bár a 2015/2016. gazdasági évitől várhatóan elmaradó – 2016/2017. gazdasági évi kilátások (54,2 millió tonna) a meghatározó fundamentumok.

A chicagóival ellentétben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) az euró gyengülése ellenére sem állt meg a búza jegyzésének zuhanása, és a legközelebbi, márciusi lejáratra vonatkozóan 141 euró/tonnán, a kukorica márciusi kurzusánál 5 euróval alacsonyabb szinten jegyezték március 4-én. A franciaországi Tallage piacelemző vállalat február végi tájékoztatása szerint az őszi vetések unió-szerte jó állapotban voltak, köszönhetően a szokatlanul enyhe téli időjárásnak. Minimális fagykárról Litvániában, Lettországban, Németországban és Svédországban számoltak be. A szakértők az egy évvel korábbinál valamivel kisebb vetésterületről és egyelőre annál gyengébb átlaghozam figyelembe vétele mellett 142–143 millió tonna búza betakarítását valószínűsítik az idén. Ez ugyan 5 százalékkal elmaradhat a 2015. évi kibocsátástól, a rekord áthozott készletekkel a 60 millió tonnára növekvő belpiaci kereslet mellett a folyó gazdasági évinél 8 százalékkal több, akár 30–31 millió tonna búza kivitelére is sor kerülhet.

Foto:123RF

Az elemzők prognózisukat a fekete-tengeri térség exportlehetőségeinek szűkülésére is alapozzák. Noha Oroszországban a SovEcon piackutató vállalat a tavalyihoz hasonlóan 59– 62 millió tonna búzaterméssel számol, az már biztos, hogy Ukrajnában a kibocsátás számottevően csökken. Mivel az őszi szárazság miatt a tervezett termőterület jó részén nem tudták elvetni a magot, az APK-Inform piacelemzői 28 százalékos terméskiesést várnak, így 19,2  millió tonna búza kerülhet az ukrajnai tárolókba az idén.

Az importőrök részéről egyelőre az ismert, hogy Marokkó idei búzakibocsátása a tartós szárazság miatt előreláthatóan megfeleződik, ami a tavalyinál kétszer több importot (akár 6 millió tonnát) tehet szükségessé, elsősorban Franciaországból. Amennyiben ezen várakozások realizálódnak, a jelenlegi rekord készletek apadásával (3,9 millió tonnával 13,3 millió tonnára) a kínálati nyomás csökkenése várható az unióban a 2016/2017. gazdasági évben.

Magyarországon egyelőre nincs friss információ a vetések állapotáról, az utóbbi hetek esőzései hatására azonban jelentősen nőtt a belvizes és az átnedvesedett területek nagysága, ami az őszi vetések állapotát negatívan befolyásolhatja, és a tavaszi munkákat is hátráltatja. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) jegyzései mindenesetre még nem jelzik ezen aggodalmakat. A kalászosokra 2016. március elsejétől csak az újtermésre lehet szerződést kötni a BÉT-en: 43–44 ezer forint/tonna között oldalazott a malmi, 42–43 ezer forint/tonna között a takarmánybúza fronthavi jegyzése a hónap első napjaiban. A fizikai piacon ennél valamivel magasabb árszinten forog az ó termés: 46–47 ezer forint/tonna volt az étkezési, 45–46 ezer forint/tonna a takarmányminőségű termény áfa és szállítási költség nélküli termelői ára február utolsó hetében.

agrotrend.hu / AKI Agrárpiaci Jelentések

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.