2021.05.11., kedd , Ferenc

Élelmiszergazdaság

2020. július 09. csütörtök • 09:05

122 élelmiszeripari cég nyert el támogatást

A versenyképesség-növelő támogatási program 806 nyertes pályázója közül 122 élelmiszeripari cég. A Spar üzletlánc egyik kiemelt hazai beszállítója is nyert támogatást.

A kormány által meghirdetett versenyképesség-növelő támogatási program célja, hogy segítséget nyújtson a koronavírus járvány által hátrányosan érintett azon közép- és nagyvállalkozások számára, amelyek vállalják a munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások versenyképesség-növelő támogatási program megvalósítását - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 8-án Csurgón elmondta, 806 vállalkozás nyújtott be pályázatot és nyert 169 milliárd forintnyi kormányzati támogatást, amelynek révén 377 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg az országban. Hozzátette, a magyar élelmiszeripar súlyát mutatja, hogy a 806 nyertes pályázóból 122 került ki ebből az ágazatból, amely 142 ezer embernek biztosít munkalehetőséget, és amely idén az első négy hónapban 15 százalékkal növelte a termelési értékét a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A magyar tulajdonú, sertésfeldolgozással foglalkozó csurgói Topesa Kft. a Spar beszállítójaként a legigényesebb nemzetközi standardoknak is meg tud felelni, és kizárólag magyar árualapot vásárol magyar gazdálkodóktól. A cég tervezett 574 millió forintos beruházása révén a versenyképesség-növelő támogatási programból, amelyhez a magyar állam 287 millió forinttal járul hozzá, új hűtőház épül, új vágási technológiát vezetnek be, megnövelik az élőállat-fogadási kapacitást és javítják az energiahatékonyságot. Ennek köszönhetően 76 munkahelyet védenek meg, a termelési kapacitás pedig 25 százalékkal nőhet.

Fotó: pixabay.com

Somogyi László a Topesa Kft. tulajdonos ügyvezetője elmondta, a 2016 óta tulajdonukban lévő vágóhíd 2018-ban 5,4 milliárd, tavaly pedig 6,1 milliárd forint forgalmat bonyolított. Stabilitásukhoz hozzájárul a termékeik felét átvevő Spar áruházlánc, azon kevés multik egyike, amely magyar sertéshúst értékesít.

Az ügyvezető elmondta: nehéz időszakon vannak túl, de ezzel a támogatással biztosítva van a cég fejlődése, annak jövője és a dolgozók munkahelye egyaránt.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.