Hírek

2019-ben lassabban növekszik a tejtermelés

A FAO becslése szerint a világ tejtermelése ebben az évben összesen 1,9%-kal nő. Különösen az egyik vezető export-nemzet termelésnövekedése lesz mérsékelt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 859 millió tonna globális tejtermelésre számít a jelenlegi évre. Ez majdnem 16 millió tonnával, vagyis 1,9%-kal több mint 2018-ban. Ennek egyik fő oka a tehénállományok Indiában történő bővítése a tejtermékek iránti ottani növekvő belföldi kereslet miatt. A szubkontinens esetében az elemzők azt várják, hogy a tejtermelés, beleértve a bivaly-tejet is, közel 10 millió tonnával, vagyis 5,3%-kal, 196 millió tonnára fog növekedni. Ez jóval több, mint a globális termelés egyötöde.
A szomszédos Pakisztánban, a FAO szerint, szintén bővítik az állományokat. A tejtermelés ott várhatóan 3,0%-kal, majdnem 47 millió tonnára nő 2018-hoz képest. Mindazonáltal mindkét ország „önellátó”, és alig játszik szerepet a nemzetközi kereskedelemben – írja a Top agrar.


A FAO szerint az EU-ban a tejtermelés várhatóan csak 0,7%-kal növekszik ebben az évben- Fotó: dmk

Más a helyzet az Európai Unióban, amely a világ második legnagyobb tejtermelőjének számít. Az EU-ban a nyersanyag rendelkezésre állása azonban valószínűleg nem fog növekedni az előző évhez képest.

A tejtermelés esetében a FAO csak 1,2 millió tonnás többletet vár, ami 0,7%-os növekedést jelent 168,4 millió tonnára.

Az Európai Bizottság előrejelzése áprilisban hasonlóan visszafogott volt a 2018. évi aszályos nyár következményei és a tehénállomány stagnálása miatt.

A FAO szerint az Egyesült Államokban 2019-ben a tejüzemek várhatóan körülbelül 1%-kal több nyersanyagot dolgoznak fel, azaz 999 millió tonnát. A közelmúltban azonban a növekedés jelentősen gyengült. Új-Zélandon a termelés várhatóan 3,5%-kal fog nőni 22,1 millióra a jó legeltetési körülmények miatt. A FAO előrejelzése azonban csak a május végéig tartó 2018/19 tejtermelési évre érvényes.

Végül a tejtermelés az időjárási körülmények romlása miatt is csökkent az előző évi szint alá. Ugyanez vonatkozik Ausztráliára is, ahol a FAO 2019-ben az aszály miatt a termelés jelentős csökkenését feltételezi.

Az export növekedésének gyengülése

A FAO a tejtermékek globális exportjának gyengébb növekedését is várja. Míg a nemzetközi kereskedelem tavaly 2,8%-kal nőtt, a globális export 2019-ben mindössze 1,35 millió tonnával, vagyis 1,8%-kal 76,1 millió tonnára nő.

Új-Zéland várhatóan a tejpor, sajt és vaj nagyobb értékesítésével 2018. évihez képest 7,5%-kal növeli exportját 20,15 millió tonnára.

Az EU esetében a FAO a harmadik országok felé történő értékesítésének növekedését 0,6%-kal, 20,6 millió tonna tej-ekvivalensre jósolja. Az előrejelzések szerint a teljes tejpor-export majdnem 8%-kal csökken az előző évhez képest, 308 ezer tonna terméktömegre. Ugyanakkor a sajt, a vaj és a sovány tejpor értékesítése várhatóan 1,4% és 2,8% közötti értékkel nő.

agrotrend.hu / Top agrar

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés