2022.06.30., csütörtök , Pál

Élelmiszergazdaság

2016. szeptember 21. szerda • 08:00

40 százalékos a zöldség-gyümölcs kiskereskedelemben a Nagybani Piac részesedése

Tavaly több mint 168 ezer termelői belépést regisztráltak, ami azt jelenti, hogy több mint 2500 termelő értékesít rendszeresen a Budapesti Nagybani Piacon.

Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 25 éve működik a Nagykőrösi úton az ország legnagyobb nagybani piaca. Házi Zoltán felidézte, hogy a főváros és egyben az ország legnagyobb, nagybani értékesítésre épült friss zöldség-gyümölcs piaca 1991 nyarán nyitotta meg kapuit jelenlegi helyszínén, ahová a Bosnyák térről költözött.

Elmondta: az autópályák közelsége biztosítja a piac elérhetőségét, és a népszerűségnek köszönhetően a nyitáskori 10 hektáros terület mára közel három és félszeresére, 33 hektárra nőtt. A piac árbevétele közel 2,7 milliárd forint volt tavaly, ez közel azonos az előző évivel. A forgalmukat leginkább az adott év termésmennyisége határozza meg, amelyet viszont jelentősen befolyásol az időjárás - tette hozzá.

Tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt huszonöt évben a hazai fogyasztók friss zöldséggel és gyümölccsel történő ellátása mellett az agrártermelés értékesítési biztonságának megteremtését is célul tűzték ki. A fővárosi nagybani piac infrastruktúrája és szolgáltatásai folyamatosan fejlődtek: jelenleg mintegy 25 ezer négyzetméter alapterületen raktár és hűtőcsarnok, 5,5 ezer négyzetméter területű banánérlelő és hűtőtároló, 120 fedett kereskedői és 1200 nyílt termelői árusítóhely biztosítja a közel 250 nagykereskedelmi vállalkozás, valamint a termelők nagybani kereskedését.

Hozzátette, hogy az elmúlt években a termelés az időjárás következtében hektikusan változott, de a nagybani piacon értékesített zöldség-gyümölcs mennyisége minimálisan módosult. 2015-ben is meghaladta a 400 000 tonnát.

A logisztikai szerepkör további erősítése mellett az árukínálat más élelmiszer-főcsoportjainak megjelenését is tervezik, például mélyhűtött és feldolgozott termékek megjelenését a piacon. Ennek érdekében új raktárcsarnok megépítésének terveit készítik elő. Vizsgálják az együttműködés lehetőségét élelmiszer-feldolgozó üzem létesítésére is - sorolta a jövőbeni elképzeléseket a vezérigazgató.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.