Élelmiszergazdaság

Piac

42 milliós bírság jött össze a nyári ellenőrzések során

A hazai élelmiszeriparban, kereskedelemben, vendéglátásban, közétkeztetésben működő vállalkozások nyári szezonális ellenőrzései során a tavalyinál jóval kevesebb árut kellett lefoglalni, de sok higiéniai hiányosságot vettek észre – írta a Magyar Idők.

A július elseje és augusztus 31-e között zajlott kiemelt vizsgálat során csaknem 7150 létesítmény működését vizsgálták – közölte a lap. Az ellenőrzések során

226 alkalommal figyelmeztették a vállalkozásokat, 417 alkalommal szabtak ki bírságot mintegy 42 millió forint összértékben.

Az akció ideje alatt összesen 1186 hazai és 115 külföldi terméktételt vontak ki a forgalomból. Arányuk ugyan magasabb a tavalyinál, de az áruk mennyisége csökkent: tavaly meghaladta a 102 tonnát, idén 14 tonnányi volt – közölték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai alapján.

A feltárt hiányosságok miatt 44 esetben a létesítmény működését is fel kellett függeszteni – fotó: hampsteadbutcher.com

Mivel a nyári melegben könnyebben romlanak az ételek, ezért a hűtési lánc fenntartása is a NÉBIH ellenőrzése középpontjába került. A tapasztalatok szerint az előző évekhez képest a vállalkozások sokkal nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a megfelelő hűtés folyamatosan biztosított legyen. Szintén javulás látható az élelmiszerek eredetére vonatkozó követelményeknél is, idén jóval kevesebb árut kellett a hatóságnak lefoglalnia a nyomon követhetőségi hibák miatt. 

A laboratóriumokba érkezett 166 minta közül kilenc előre csomagolt, pácolt húsban szalmonellát találtak. Kilenc fagylaltban enterobaktériumok jelenlétét mutatták ki.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook