Hírek

A boltok polcaira ismeretlen eredetű termékek kerülhetnek EU támogatással

Olyan termékek jelenhetnek meg a boltok polcain, melyek nem felelnek meg az uniós gyártási szabványoknak, vagy hazánkban már évtizedek óta betiltott gyom- és rovarirtó szerekkel kezeltek – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Az uniós termelőkre egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak, ugyanakkor Dél-Amerikából szinte bármit behozhatnak az új tervezet szerint. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint elfogadhatatlan ez a kettős mérce, ami egyaránt rendkívüli hatással lehet a termelőkre és a fogyasztókra is – írja a hirado.hu.

fotó: pixabay.com

Sok mezőgazdasági terület érintett a kérdésben, a szarvasmarha- és baromfitenyésztés, a cukorrépa- és rizstermesztés is.

A baromfitenyésztés területén például az elmúlt években az uniós gazdálkodók nagyon sokat költöttek arra, hogy megfeleljenek a szigorú előírásoknak, többek között ezért le kellett cserélni az összes ketrecet. Most viszont elképesztő mennyiségű baromfihús érkezhet Dél-Amerikából mindenféle kötelezettség nélkül működő forrásból. Mivel az ottani termelőket az uniós többletköltségek nem terhelik, ezért nagyon nehéz lesz velük az európai termelőknek versenyeznie.

A növénytermesztés területén is komoly problémák merülnek fel, például csak Brazíliában 27 olyan gyom- és rovarirtó szert használnak, amit Európában már betiltottak – mondta el Győrffy Balázs.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint sok fogyasztó érzékeny az ilyen kérdésekre, azonban nem biztos, hogy értesülni fognak ezekről a vásárlás során. A kamara ezért fontos feladatának tartja a tájékoztatást a témában. A fogyasztókat leginkább az élelmiszer-biztonsági kérdések érintik, a termelőknek pedig gazdasági szempontból nem mindegy, hogy ezek a termékek tényleg be lesznek-e engedve az unió piacára.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács Boilerszövetségének elnöke szintén rendkívül komoly gazdasági és egészségügyi kockázatokat lát a helyzetben. Véleménye szerint olyan adalékanyagokat is használhatnak ezekben az országokban, amiket az unióban már akár évtizedekkel korábban betiltottak.

A takarmányok alapanyagába jelentős mennyiségű állati hullákból, állati melléktermékből készült húslisztet kevernek – érzékeltette egy példával a problémákat Bárány László.

Az állatok gyógyszerezése során a húsba kerülő antibiotikumok szintén veszélyesek lehetnek a beérkező termékekben. Ennek következményeit pedig lehet, hogy csak évek múlva tudjuk majd felmérni.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés