2020.02.18., kedd , Bernadett

Élelmiszergazdaság

2017. július 06. csütörtök • 13:04

A búza és a húsfélék húzzák felfelé az élelmiszerek árát

Júniusban folytatódott az élelmiszerárak növekedése a nemzetközi piacokon, leginkább a búza és húsfélék miatt. Hatalmas globális készletek vannak gabonából, új rekord várható.

A FAO élelmiszerár-index, mely hónapról hónapra követi nyomon a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport árváltozását azok kereskedelmi értékével súlyozva, 1,4 %-ot emelkedett májushoz képest. A 175,2 pontos júniusi átlag 7 %-kal magasabb a tavaly ilyenkor regisztráltnál.

A gabonaár index kiemelkedett a többi közül 4,2 %-os drágulásával. Hirtelen megugrott ugyanis a magas fehérjetartalmú búza ára a rossz amerikai terménykilátások miatt, pedig a kukorica ára (a dél-amerikai rekordtermésnek köszönhetően) éppen csökkent. A húsfélék és tejtermékek ára szintén nőtt, szemben a növényi olajokkal és a cukorral.

fotó: ©FAO

A magas fehérjetartalmú búza kínálatának beszűkülése ellenére globálisan bőséges készletek állnak rendelkezésünkre gabonából a következő évre, olvasható a FAO frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.

A korábban becsültnél várhatóan szerényebb búzatermésre számíthatunk idén, ezzel szemben nagyobbra a kukorica és rizs esetében. A teljes globális gabonatermelés így elérheti a 2 593 millió tonnát, 0,6 %-kal elmaradva a 2016-os értéktől. A raktáron lévő gabona mennyisége tovább nő, állítják a szakértők, elérheti akár a 704 millió tonnát is, ami új rekordot jelentene.

agrotrend.hu / FAO

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.