Élelmiszergazdaság
Piac
A csabai kolbász nyerte az ízversenyt
A Magyar Gasztronómiai Egyesület a Rézkakasban tartotta idei szalámi- és vastagkolbásztesztjét.
Sertésből (vagy döntően sertésből) készült termékeket vakteszteltek, három kategóriában összesen 44 tételt. A gyártók színes palettája vonult fel a „történelmi” márkától családi kisüzemig, széles körben gyűjtött ajánlások alapján – írta a gaultmillau.hu beszámolója alapján a beol.hu.
A szalámi és kolbászkészítők kitettek magukért – fotó: pixabay.com
A főszakácsokból, szalámi- és kolbászkészítőkből, szakértőkből, szakírókból, polgári fogyasztókból álló zsűri három kategóriában kóstolt. Az asztalra kerültek klasszikus fehér szalámik/paprikamentes vastagkolbászok, paprikás szalámik/paprikás vastagkolbászok, illetve csabai kolbászok.
Az értékelés három zsűricsoportban zajlott, húszpontos rendszerben
- Klasszikus fehér szalámi/paprikamentes vastagkolbász
- Paprikás szalámi/paprikás vastagkolbász
- Csabai
A legjobb Csabaiak közül 15 pontot kapott Pallér Sándor terméke, aki Újkígyóson gyárt kolbászt saját állományú sertésekből.
14 pontot szerzett a Nádas kolbász, Péli István terméke.
Ezt megközelítő pontszámokat kapott Kovácz Zoltán, Lukoviczky Pál, Sajben Csaba és Szudár Bélaterméke (11-13pont).
agrotrend.hu / beol.hu