Élelmiszergazdaság
Piac
A fagylaltok fagylaltja 2018-ban
Bazsalikomos málna, gesztenye vörösboros áfonyával, kesudió datolyalekvárral. Néhány a díjazott fagylaltkülönlegességek közül. Sejti, hogy melyik lehet ezek közül az év fagylaltja?
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezte versenyt kedden Szegeden tartották a Virág Cukrászdában. A megmérettetésen negyven cukrász hetvenkét fagylaltját szakmai és közönség zsûri pontozta négy kategóriában.
Az év fagyllatja címet a gyenesdiási Bringatanya – Somogyi fagylaltmûhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája nyerte el.
A tizenkét éve mûködõ családi cukrászdában édesapjával és édesanyjával dolgozó Somogyi Renáta elnyerte a kézmûves nívódíjat, és a fiatal szakember gesztenye vörösboros áfonyával fagylaltjának ítélték oda az I Love Szeged díjat is.
Az év fagylaltját a kézmûves termékek közül választották, ezek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében fõzött alappal és kizárólag saját készítésû öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek, bemutatva a cukrász tudását és kreativitását.
A második kategóriában induló cukrászdák, fagylaltozók már használhattak fagylaltbázist, illetve gyári önteteket. Ezek között Pálfi Attila, a Balatonmáriafürdõn mûködõ Florida fagyizó cukrászának kesudió datolyalekvárral fagylaltja kapta az aranyérmet.
Az alapanyaggyártók és -forgalmazók versenyében az elsõ helyet Andok Tamás (Aromitalia – Nectar Kft.) homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral elnevezésû készítménye nyerte el.
Megválasztották az év "M" fagyiját is, a hozzáadott cukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes finomságok között Hajdú Zoltán (Ken Carpathia Kft.) narancsos mandula fagylaltja lett a legjobb. A zsûri szerint ezek a termékek évrõl-évre egyre jobb minõségûek, már csak a szakavatott kóstolók tudják megmondani, hogy cukorpótlóval készültek.
A közönségdíjat Sztaracsek Ádám (Jánoska cukrászda) Hunyadi gesztenyés fagylaltja kapta.
agrotrend.hu / MTI