2019.03.25., hétfő , Irén,Irisz

Élelmiszergazdaság

2018. október 01. hétfő • 12:04

A fogyasztók preferenciái a fontosak

A V4-ek agrárkamarái szerint indokolatlanok azok a piackorlátozó lépések, amit az áruházláncok akarnak tenni a ketreces tojástermelést illetően.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint nemzetközi szinten is fel kell lépni az ellen, hogy az áruházláncok kizárják saját értékesítésükből a feljavított ketreces tartásból származó tojásokat. Ezen termékeket nem szabad elzárni a fogyasztók elől - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


A szervezetek szerint az EU-s jogszabályoknak megfelelően termelt tojások tiltása megengedhető - fotó: 123rf 

Indokolatlan piackorlátozó lépéseket kívánnak tenni azok az áruházláncok, amelyek ki akarják zárni bolthálózataikból a ketreces tojástermelést folytató agrárvállalkozásokat - értettek egyet a V4-ek agrárkamarái legutóbbi kibővített prágai találkozójukon, amelyen a BTT egyik szövetsége, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) is képviseltette magát. 

A V4-ek agrárkamarái kiállnak amellett, hogy a feljavított, ketreces tojástermelésre szükség van a térségben és az Európai Unióban, mivel humán- és állategészségügyi szempontból ez a legbiztonságosabb termelési mód.

Ezen technológia alkalmazása nélkül hosszabb távon veszélybe kerülhet az uniós fogyasztók biztonságos ellátása is, mert a legköltséghatékonyabban előállítható tojás e technológiából származik.

A keletkező áruhiány hatására nagy mennyiségben jelenhetnek meg a boltok polcain olyan harmadik országbeli termékek, amelyek nem felelnek meg a jelenleg hatályos, alapvető állatjóléti és egyéb EU-s normáknak sem.

A köztestületek úgy foglaltak állást, hogy elutasítják az áruházláncok egyoldalú, kiszorító, termelőket ellehetetlenítő törekvéseit. Szerintük a vásárlók számára lehetőséget kell teremteni arra, hogy a számukra fontos paraméterek alapján - beleértve a higiéniát és az árat is - választhassanak termékeket az üzletláncokban.

A BTT és a Tojásszövetség is úgy ítéli meg, hogy a fogyasztóknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy tojásvásárláskor saját preferenciáik és elvárásaik alapján dönthessenek.

A szervezetek szerint az uniós jogszabályoknak megfelelően termelt tojások tiltása és bojkottja nem megengedhető, illetve jogellenes és diszkriminatív is.

agrotrend.hu / NAK

Árutőzsde
Nyersanyag-figyelő
Kőolaj-figyelő
Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség
Fókuszban
Akciós hathengeres, 140 LE-s Massey Ferguson 7714 S!

Akciós hathengeres, 140 LE-s Massey Ferguson 7714 S!

6.6 literes erőforrás, egyszerű sebességváltó, hosszú tengelytáv ...

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

Az AGRO.bio az elmúlt években a Demo Farm Projekt

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.