2022.06.25., szombat , Vilmos

Élelmiszergazdaság

2021. január 27. szerda • 07:01

A fokhagyma a természet ajándéka

„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.” – Hippocrates

fokhagyma nem csak a magyar, de a nemzetközi konyha egyik elengedhetetlen fűszernövénye is. Bizonyos kultúrákban finomkodva használják, máshol mehet bőven a fokhagyma zúzalékból az ételekbe. Mi magyarok is előszeretettel ízesítjük a legtöbb klasszikus ételünket ezzel a csodanövénnyel, amitől szinte életre kel minden falat.

A fokhagyma azonban nem csak egy csípős és intenzív ízű fűszernövény. Ezekben a zárt gerezdekben egy regimentnyi jóság koncentrálódott, amit évezredek óta ismernek és használnak az emberek. A fokhagyma gyógyító ereje régről közismert, de csak az 1950-es évek körül vonta ki belőle egy amerikai kutató (Cavallito) az allicin nevű olajat. Az allicinről kiderült, hogy számtalan mikroorgazmussal szemben hatásos ellenszer, némelyek esetében még a penicillinnél is erősebb antibiotikumkét vethető be.

fotó: pixabay.com

A fokhagyma erősíti az immunrendszert

A fokhagymagerezdekben koncentrálódó allicin segíti szervezetünk immunrendszerének erősítését. Egy 2015-ös publikáció (Journal of Immunology) szerint a fokhagyma természetesen stimulálja az immunsejteket, például a makrofágokat vagy a limfocitákat, és ennek betudhatóan erősíti a védekezőképességünket. Ezáltal hatásosan bevethető az influenza és a megfázás elleni megelőzésben, hiszen megállítja a nem kívánatos vírusok és a baktériumok növekedését.

Arra vonatkozóan ugyan nincs egzakt bizonyíték, hogy a fokhagyma fogyasztásával gyógyíthatók lennének ezek a téli betegségek, de a megelőzésben komoly szerepet tölthet be.

Ennek ellenére a népi gyógyászatban – hazánkban is – a fokhagyma királyi helyet foglal el. Egy megfázásos időszakban régen például langyos mézzel és reszelt fokhagymával elkevert pálinkával fertőtlenítették eleink a torkukat.

Bár egy fokhagymagerezd igen kicsiny, valójában jelentős mennyiségű C-vitamin, szelén, mangán és vas található benne. Ettől persze még nem várhatunk el tőle nagy csodákat, de napi egy tányér saláta fokhagymás dresszinggel meglocsolva már óriási lépést jelenthet az egészségesebb életmód kialakításában.

A fokhagyma napi bevitelével azonban érdemes elővigyázatosan bánni. Napi 1-2 gerezd elfogyasztása ideálisnak mondható, ami az ételeinkbe csempészve könnyen kivitelezhető is. Fontos azonban megjegyezni, hogy jótékony hatását nyersen fejti ki. Főzve elveszíti. Így terápiás céllal nyers formájában érdemes megenni 

Ha csak azt tart vissza ettől a természetes immunerősítéstől, hogy kellemetlen leheletet okoz, fogyassz mellé friss petrezselymet, mentát vagy nyers almát. Ezek tompítják a fokhagymával járó rossz leheletet.

Hadarik Rita, gasztroblogger, szövegíró

Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz még több tippért!

A cikk hasonló érdekességek mellett a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is olvasható!

agrotrend.hu / szeretemamezogazdasagot.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.