2022.12.09., péntek , Natália

Élelmiszergazdaság

2021. április 06. kedd • 07:49

A francia csigatenyésztőkre rányomta a pandémia a bélyeget

Az éticsiga nem alapvető élelmiszer-alapanyag, inkább kulináris különlegesség, amelynek fogyasztása Franciaországban a tél végi ünnepekhez és a turistaszezonhoz kapcsolódik. A pandémia az elmúlt időszakban azonban erre is rányomta a bélyegét.

A KORONAVÍRUS-VÁLSÁG MIATT A TURISTÁK HIÁNYA ÉS AZ ÉTTERMEK BEZÁRÁSA MÁR ÉV KÖZBEN IS JELENTŐS VISSZAESÉST EREDMÉNYEZETT A FOGYASZTÁSBAN, ÉS A KARÁCSONYI VÁSÁROK IS LEÁLLTAK, AMI SZINTÉN ROSSZAT TETT AZ ÁGAZATNAK.

fotó: pixabay.com

Az ehető szárazföldi csigákat héjukba visszatöltve gyakran vajjal és fokhagymával szolgálják fel, ez klasszikus előétel a hagyományos év végi ünnepségeken Franciaországban. Emiatt a csigatenyésztők általában novemberben realizálják éves bevételeik 70 százalékát.

Lényegében az év végi ünnepségekre értékesítünk, ez a fő szezonja a csigából készült ételeknek de a karácsonyi vásárok lemondásával nehéz időszak volt a tavaly év végi"- mondta Grégory Laude, egy Dunkirk közelében élő csigatenyésztő.

Hubert Hédoin csigatenyésztő kiemelte: az el nem adott csigák jelenleg fagyasztva várják a későbbi feldolgozást és a kereslet élénkülését.

FRANCIAORSZÁGBAN KÖRÜLBELÜL 400 CSIGATENYÉSZTŐ IDŐZÍTI A TERMELÉSÉT ERRE A SZEZONÁLIS PIACRA.

Az elmúlt években a turizmus fellendülése jót tett az ágazatnak, hiszen a Franciaországba látogatók többsége megkóstolja ezt az országra jellemző különlegességet, de tavaly ők is elmaradtak.

A helyzetet tovább rontja, hogy a francia vezetés eleinte nem támogatta a járványhelyzet miatt ezt az elég speciális állattenyésztési ágazatot. Hervé Ménelot, burgundiai csigatenyésztő a Guardiannek elmondta: "Mivel kis szervezet a csigatenyésztőké, így nem könnyű hallatni a hangjukat, ellentétben a libamáj és az almabor termelőkkel."

Ezért azt kérték a francia kormánytól, hogy ugyanolyan támogatásokhoz jussanak, mint a két másik Franciaországban jellemző kulináris szektor. A francia agrárminisztérium végül megígérte nekik, hogy az „ünnepi szektornak" nyújtandó sürgősségi pénzügyi támogatásban részesülnek, amelyet a Covid-19 helyreállítási alapjából finanszíroznak majd.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.