Hírek
A gazdáknak már a vegánoktól is félniük kell?
Egyre népszerűbb a hús- és tejmentes életmód, de mit jelent ez a mezőgazdasági ágazatok számára?
Az elmúlt években a nyilvánosságban hallható negatív vélemények hozzájárulhattak a hús- és tejtermékek népszerűségének csökkenéséhez. Mára már korántsem meglepő, hogy egyre több fogyasztó próbál alternatív módszerekkel fehérjéhez jutni – írta a Farmers Weekly.
Már a burgerekbe sem kell hús – fotó: Farmers Weekly
Számtalan kutatás készült a hús- és tejágazatokról, hiszen több kérdésfelvetés történt az utóbbi években a környezetre, illetve az emberi szervezetre való hatását illetően. Nemrég az Oxfordi Egyetemen végeztek egy kutatást, amely a vörös húsokat vizsgálta, és arra konklúzióra jutottak, hogy
meg kellene adóztatni a fogyasztókat, mivel annyira egészségtelen.
2006-ban az Egyesült Nemzetek által végzett jelentés azt állította, hogy a mezőgazdaságban több a káros gázok kibocsátása, mint a közlekedésben. Habár a jelentés statisztikáit visszavonták, bizonyos csoportok még mindig osztják a kutatás véleményét.
A Kantar Worldpanel által végzett kutatás szerint a Föld populációjának 5%-a követi az egyre népszerűbb vegetáriánus életvitelt. Ennek
- nagytöbbségét 25-44 éves nők,
- illetve a kisebbik részét 16-24 éves férfiak teszik ki.
Az ágazatok képviselőinek viszont nem kell aggódniuk, hiszen akármennyire terjedőben van az alternatív fehérjék fogyasztása, a vegán életmód követői továbbra sincsenek annyira sokan. Emellett az is megnyugtató, hogy 10-ből 9 háztartásban még mindig fogyasztanak húst, így a korábban említett negatív hírek ellenére a társadalom nagy része továbbra is húsfogyasztónak vallja magát.
agrotrend.hu