2020.05.26., kedd , Fülöp,Evelin

Élelmiszergazdaság

2018. december 05. szerda • 12:35

A gazdáknak már a vegánoktól is félniük kell?

Egyre népszerűbb a hús- és tejmentes életmód, de mit jelent ez a mezőgazdasági ágazatok számára?

Az elmúlt években a nyilvánosságban hallható negatív vélemények hozzájárulhattak a hús- és  tejtermékek népszerűségének csökkenéséhez. Mára már korántsem meglepő, hogy egyre több fogyasztó próbál alternatív módszerekkel fehérjéhez jutni - írta a Farmers Weekly.


Már a burgerekbe sem kell hús - fotó: Farmers Weekly

Számtalan kutatás készült a hús- és tejágazatokról, hiszen több kérdésfelvetés történt az utóbbi években a környezetre, illetve az emberi szervezetre való hatását illetően. Nemrég az Oxfordi Egyetemen végeztek egy kutatást, amely a vörös húsokat vizsgálta, és arra konklúzióra jutottak, hogy

meg kellene adóztatni a fogyasztókat, mivel annyira egészségtelen.

2006-ban az Egyesült Nemzetek által végzett jelentés azt állította, hogy a mezőgazdaságban több a káros gázok kibocsátása, mint a közlekedésben. Habár a jelentés statisztikáit visszavonták, bizonyos csoportok még mindig osztják a kutatás véleményét.

A Kantar Worldpanel által végzett kutatás szerint a Föld populációjának 5%-a követi az egyre népszerűbb vegetáriánus életvitelt. Ennek

  • nagytöbbségét 25-44 éves nők,
  • illetve a kisebbik részét 16-24 éves férfiak teszik ki.

Az ágazatok képviselőinek viszont nem kell aggódniuk, hiszen akármennyire terjedőben van az alternatív fehérjék fogyasztása, a vegán életmód követői továbbra sincsenek annyira sokan. Emellett az is megnyugtató, hogy 10-ből 9 háztartásban még mindig fogyasztanak húst, így a korábban említett negatív hírek ellenére a társadalom nagy része továbbra is húsfogyasztónak vallja magát.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.