2020.08.12., szerda , Klára

Élelmiszergazdaság

2019. május 03. péntek • 11:14

A halfogyasztást is népszerűsítik a Velencei-tavi Fesztiválon

Látványkonyhával, gyermeksarokkal és fotókiállítással várja az érdeklődőket a „Kapj rá!” kampány Agárdon.

Ínycsiklandó ételek, koncertek, gyermekprogramok, főzőverseny és számos kikapcsolódási lehetőség lesz a XII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztiválon 2019. május 3-5. között. Az agárdi rendezvényen a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány keretében tematikus halnapokkal, látványkonyhával, gyermek foglalkoztatóval és ismeretterjesztő kiadványokkal készülnek - írja az Agrármarketing Centrum.

A halételek népszerűsítése jelenik meg a rendezvényen - fotó: pixabay.com

A hal és vadételek szerelmesei bizonyára nem hiányoznak majd május első hétvégéjén Agárdról. Az eseményen a „Kapj rá!” kampány keretében, a nagyszínpad mellett felállított faházban várják a halak és halételek iránt érdeklődőket. A megjelenés egyik legfontosabb célja, hogy a 2023-ig tartó kampányidőszak végéig növekedjen a hazai halfogyasztás. A kampány célja elsődlegesen, hogy felhívja a figyelmet: a hal egészséges, változatosan elkészíthető élelmiszer, amelyet hetente több alkalommal érdemes fogyasztani.

A Velencei-tavi fesztiválon a „Kapj rá!” faházában naponta kétszer, látványkonyhában készülnek majd a finom halételek, ahol a gasztronómiában jártas séfek mutatják be, hogyan lehet egyszerűen, ám változatosan elkészíteni a különféle halakat.

Május 3-án, pénteken a busa lesz terítéken, ekkor zöldséges tésztasalátát készítenek füstölt busával. Szombaton ponty napot tartanak, a látogatók ezúttal lecsós pontyot és marinált pontyot kóstolhatnak roppanós zöldségekkel. Vasárnap a harcsáé lesz a főszerep, a séfek pedig harcsagulyást és halas chilis babot kínálnak majd.

A finom és egészséges édesvízi halakat a látványfőzéseken kívül is megkóstolhatják a látogatók, hiszen pontyropogós, fűszeres halgolyó és füstölt halpástétomos szendvics várja a standhoz érkezőket.

A finomságok mellett ismeretterjesztő kiadványokkal és receptfüzetekkel is gazdagodhatnak a látogatók, amelyekből többek között a halételek feldolgozását, elkészítési módozatait tanulhatják meg.

A „Kapj rá!” standon gyermeksarokkal és animátorral várják a 3-12 év közötti gyermekeket, akik a helyszínen többek között gyermekfilmeket nézhetnek, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, a nagyobbaknak pedig figyelemfelkeltő kerék pörgetős kvízjátékot szerveznek, ahol a legügyesebbek „Kapj rá!” ajándékokat és reklámtárgyakat nyerhetnek.

A standon továbbá az édesvízi halakat és azok élőhelyeit bemutató természetképeiből, valamint a termelési tevékenységek fényképeiből látható fotókiállítás.

A három napos rendezvény valódi családi kikapcsolódásnak ígérkezik. Fellép többek között a Margaret Island és a Csík Zenekar, megrendezik a Velencei-tavi Évadnyitó Horgász- és Halászléfőző Versenyt, de lesz vadételfőző verseny, babajátszóház és ügyességi BringArt játszóház is. A fesztiválról a https://velenceitofeszt.hu/ honlapon találhatnak további információt.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

agrotrend.hu / Agrármarketing Centrum

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.