2021.12.05., vasárnap , Vilma

Élelmiszergazdaság

2021. március 01. hétfő • 10:13

A harmadik hullámban sincs veszélyben az élelmiszer-ellátás

A kereskedelmi szövetség főtitkára szerint a járvány harmadik hulláma bizonyítja a vírus kiszámíthatatlanságát. Jelezte: közös érdek, hogy ne legyen szükség újabb korlátozásokra, a járvány leküzdésében az átoltottságig az egészségvédelem marad a legfőbb szempont. Vámos György szerint mindenki az oltásregisztrációval tud lendíteni a helyzeten.

A kormány az aktuális járványügyi helyzettől függően nemcsak a kereskedelem, hanem az élet bármely területén hozhat olyan intézkedést, amely a járványügyi szakemberek véleményére alapozva az emberi egészség védelméről szól - írja a Magyar Nemzet.

Ezek átmeneti kötelezettségekkel járhatnak, ahogy például a ma is érvényes maszkviselés a vásárláshoz. A járvány harmadik hulláma bebizonyította, hogy a koronavírus kiszámíthatatlan, viszont továbbra is az a legfontosabb, hogy az ország legyőzze a koronavírus okozta válságot, és visszatérhessen az élet a normális kerékvágásba a mindennapokban, illetve a gazdaságban is – közölte szombaton a Magyar Nemzettel Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára annak kapcsán mondta ezt, hogy a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában elhangzott: meg kell fontolni a plázák és az iskolák rövid időre történő bezárását a jelenlegi járványhelyzetben.

Fotó: mno.hu

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a műsorban kifejtette, hogy az új vírusmutációk agresszív terjedése miatt csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát. Már egy kéthetes zárás is komoly eredményeket hozhat. Ezzel egyrészt a már pénteken felmerült digitális oktatásra való átállásra utalt az általános iskolákban, másrészt a plázák korlátozására.

Mint kifejtette, rendezvényeket ugyan már régóta nem lehet tartani, a vírus viszont az emberi kontaktusokkal terjed, amire a plázákban is esély van a kisebb-nagyobb közösségek találkozásával. Elképzelése szerint ha két hétre az alsó tagozatosok otthon maradása mellett csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradnának nyitva, azzal népegészségügyi szempontból nagyot lépnénk a járvány megfékezésének irányába.

A kereskedelmi szövetség főtitkára szerint ugyan nyilvánvaló, hogy mindenki – a kormány, a lakosság, a cégek – abban bízik, hogy már nem kellenek újabb korlátozások, viszont ezt senki nem zárhatja ki előre, mivel egyelőre abszolút a járványügyi helyzet, a védőoltások felvétele határozhatja meg a továbbiakat.

– Ezért fontos, hogy fegyelmezetten kezeljük a kérdést. Érzékelhető, hogy a kormány a harmadik járványhullám kezelésében is igyekszik tartani az egyensúlyt az egészségvédelem és a munka világa, a mindennapi életünk között – állapította meg Vámos György. Megemlítette: vannak olyan területek ahol már hónapok óta korlátozottak a szolgáltatások – a vendéglátó vállalkozásoknak november eleje óta folyamatosan zárva kell tartaniuk az üzletüket. Mint mondta, a kormánynak továbbra is az az érdeke, hogy csak a legvégső esetben kelljen újra szigorítani bármelyik területen. – Akár eladók, pénztárosok, boltosok vagyunk, akár vásárlók, úgy tudunk segíteni az országos védekezésben, ha mielőbb regisztrálunk a védőoltásra – jelentette ki Vámos György.

A főtitkár arra is kitért: a családok szempontjából az a legfontosabb, hogy minden körülmények között beszerezhessék a napi fogyasztási cikkeket, az élelmiszereket, az életvitelükhöz szükséges alaptermékeket. Jelezte, az egy éve tartó járványidőszakban már megszokhattuk, hogy a beszerzési lehetőségek folyamatosak a hazai rendszerben.

– Most sem fenyegeti semmiféle közvetlen veszély az alapvető vásárlásokat, akkor sem, ha – más területekhez hasonlóan – megjelent a vírus mutálódott változata a bolti munkavállalók körében is – szögezte le Vámos György. Hozzátette: a cégek felkészülten kezelik a dolgozói megbetegedésekkel terhelt helyzetet a munkaerő kiegészítése, a folyamatok szervezése szempontjából is.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.