2020.02.25., kedd , Mátyás

Élelmiszergazdaság

2019. április 29. hétfő • 15:27

A hazai sütőipar nyeresége megduplázódott az elmúlt 5 évben

A sütőiparban 1.100 vállalkozás működik, az itt dolgozók létszáma pedig meghaladja a 16 ezer főt.

A szereplők együttes árbevétele több mint 160 milliárd forintot tesz ki, ez 5 év alatt csaknem 10 százalékos bővülést jelentett. A Zalaco, mint a három sütőipari nagyvállalat egyike nagyban hozzájárul ehhez növekedéshez - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Zalaco Sütőipari Zrt. fejlesztési beruházásának bokrétaünnepén. 
 

 
fotó: Pixabay

A vállalat egyedi kormánydöntésen alapuló 836 millió forintos támogatásnak köszönhetően mintegy 4 milliárd forintból fejleszti mindkét zalaegerszegi telephelyét összesen 2.500 négyzetméteren és új, 1.500 négyzetméteres raktárt épít. Jelenleg 556 dolgozót foglalkoztatnak és vállalták, hogy 2020-ig újabb 150 munkahelyet hoznak létre, így 700 fölé emelkedhet majd az alkalmazottak száma.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Zsigó Róbert az Agárminisztérium államtitkára, Vígh László a térség országgyűlési képviselője, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere, valamint Berta László a Zalaco vezérigazgatója.

A magyar kormánynak kiemelten fontos a gazdaság élénkítése és a munkahelyteremtés.

A Zalaco ezzel a fejlesztésével mindkét célt erősíti és örömünkre szolgál, hogy mi támogathatjuk az ilyen vállalkozásokat – hangsúlyozta az agrártárca államtitkára.

Mint elmondta: A szakágazat nyeresége folyamatosan nő, az elmúlt öt évben megduplázódott. A sütőipar szerkezetét az jellemzi, hogy a vállalatok mindössze 5,7 százaléka tartozik a közepes vagy nagyvállalatok közé. A három nagyvállalat egyike épp a Zalaco Zrt. a több mint 500 foglalkoztatottal.

Zsigó Róbert rámutatott, hogy a folyamatosan bővülő sütőipari termékek választéka, valamint

a különböző táplálkozási/egészségügyi igények a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása felé terelik a szereplőket.

Ennek megfelelően ma 140-150 féle kenyér és mintegy 500 féle péksütemény szerepel a választékban.

 Az agártárca államtitkára emlékeztetett: ilyen mértékű bővülésre a szabályozásnak is válaszolnia kellett, így 2017-ben új sütőipari szabályozás lépett hatályba a Magyar Élelmiszerkönyvben.

Ebben több új termék leírása is megtalálható, mint pl.

  • a Graham kenyér
  • a Teljes kiőrlésű kenyér
  • vagy a Tönkölybúza kenyér.

A lisztkeverékből készített kenyerek esetében pedig rögzítették a keveréket képező lisztek pontos arányát és több termék esetében a korábbi szabályozáshoz képest új arányokat határoztak meg.

 Zsigó Róbert leszögezte, hogy az előírások mellett

kiemelten fontos a magasabb minőségi követelmények megfogalmazása és a hagyományos magyar termékek népszerűsítése is,

ezért a Magyar Élelmiszerkönyvi előírások 2009-től folyamatosan egészülnek ki egy úgynevezett második vagy emelt szinttel, mint például a Magyar Élelmiszerkönyv 2-103 számú „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek” irányelve. 

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.