2019.08.20., kedd , István

Élelmiszergazdaság

2018. december 08. szombat • 11:39

A hétvégén minden a mézről szól

Szakmai fórummal, a mézlovagrendek és az idei mézkirálynő felvonulásával, illetve mézlovagok avatásával kezdődött a vasárnapig tartó, tizenegyedik Gyulai Méz- és Mézeskalácsfesztivál péntek délután a fürdővárosban.

A városháza dísztermében szervezett szakmai fórumon köszöntőjében dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület szívből vállalt elkötelezettséggel szervezi meg immáron tizenegyedik alkalommal a turisztikai szempontból is jelentős programsorozatot - írja a beol.hu.

Magyarország most már méznagyhatalomnak számít - fotó: pixabay.com

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke kiemelte, a magyar méhészek méznagyhatalommá emelték hazánkat, majd szólt az európai mézjelentés, a minőségi méz védelmének fontosságáról.

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár elmondta, a mai Magyarországon mintegy 20 ezer család kapcsolódik valamilyen módon, profi, félprofi vagy hobbi szinten a méhészethez. Az uniós méztermelés mintegy 10 százaléka Magyarországról származik, és a hazai méztermelés mintegy nyolcvan százalékát külföldön értékesítik.

Az államtitkár kitért arra, hogy az elmúlt időszak állománycsökkenése ellenére a magyarországi méhcsaládsűrűség a harmadik legjobbnak számít a kontinensen. Szólt a mézfogyasztás népszerűsítése érdekében tett lépésekről, illetve a közelmúltban nagy sikerrel megvalósult Mézes reggeli elnevezésű programsorozatról.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.