2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Élelmiszergazdaság

2019. október 05. szombat • 14:35

A hús és húskészítmények észrevehetően drágábbak

Az élelmiszerárak inflációja ötödik hónapja növekszik

Az elmúlt tizenkét hónapban az élelmiszerek közül mindent egybevetve különösen a zöldségek, valamint a hús és húskészítmények váltak észrevehetően drágábbá.


A fogyasztóknak észrevehetően többet kell fizetniük a húsért.- fotó: real

Amint a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) a napokban bejelentette (9. 12.), a zöldségfélék árai 2019 augusztusában átlagosan 12,8 %-kal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában. A fogyasztóknak átlagosan 4,3 százalékkal szintén jóval többet kellett fizetniük a húsért és húskészítményekért. Ezzel szemben az étkezési olajokat és zsírokat átlagosan 8,9%-kal, a gyümölcsöket 2,6 %-kal kínálták olcsóbban, mint 2018 augusztusában.

Az élelmiszerárak összes növekedését illetően a Szövetségi Hivatal megerősítette az augusztus végén már közzétett, 2,7 %-os előzetes értéket.

Az élelmiszerárak inflációja tehát ötödik hónapja növekszik, mondják a wiesbadeni statisztikusok. Adataik szerint az élelmiszerek fogyasztói árai átlagosan 0,2 %-kal emelkedtek 2019 júliusához képest, a gyümölcsök 1,5 %-kal, a hús és a húskészítmények pedig 0,5 %-kal. A zöldségek viszont 0,6%-kal estek vissza a havi összehasonlításban.

A fogyasztói árak összességében átlagosan 0,2 %-kal csökkentek a tárgyhónap során.

2018. augusztushoz képest a Destatis német statisztikai hivatal 1,4 %-os inflációs rátát számított, a 2019. júliusi 1,7 %-os értékét követően. Az energiatermékek árai átlagosan csak 0,6 %-kal, míg a villamos energia ára 3,8 %-kal emelkedett.

agrotrend.hu / TopAgrar

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.