2019.06.20., csütörtök , Rafael

Élelmiszergazdaság

2018. november 12. hétfő • 16:49

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

Élelmiszereink legyenek biztonságosak, egészségesek, kiváló minőségűek, lehetőleg hazaiak.

- Magyarországon 2000-től kezdődően jelentősen csökkent az élelmiszeripar részesedése a beruházásokból. Ezzel együtt is még a harmadik legnagyobb ipari ágazatnak számít hazánkban. Az Európai Unió élelmiszeripari termelési értékének 1 százalékát adja, és a tagállamok között a 16. helyen áll - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a 2018-as őszi Élelmiszeripari Körkép konferencián. 


A termelési érték 2 600 milliárd Ft körül alakul az ágazatban - fotó: agrotrend.hu

A hazai élelmiszer-feldolgozó ágazat versenyképességének helyreállítása, évtizedes technológiai lemaradásának leküzdése összehangolt erőfeszítést kíván az ágazat szereplőitől és az államtól.

Hazánk agroökológiai potenciálja 18-20 millió ember élelmiszer-ellátását tenné lehetővé.

- Az ágazat a világ felgyorsulásával összhangban soha nem látott dinamikával változik, ezért a jelenleginél is jelentősebb fejlesztési forrásokat, figyelmet és lehetőségeket kell biztosítanunk a mezőgazdasági termelőknek és élelmiszeripari tagjainknak technológiafejlesztésre - emelte ki a NAK-elnök.

Országosan 7 koordinátor segíti a tagokat, hogy naprakész információkat kapjanak a jogszabályi és pályázati változásokról, szakmaspecifikus hírekről és piaci trendekről.

​A Kamara az eddigiekhez képest még kiemeltebb figyelmet fordít az élelmiszeripari tagjaira - ennek jegyében kezdte meg munkáját 2018. szeptember 3-án a NAK élelmiszeriparikoordinátor-hálózata. Ezáltal a kamarai szolgáltatások, valamint az Élelmiszeripari Igazgatóság által végzett tevékenységek és nyújtott lehetőségek könnyebben megismerhetőek, elérhetőek lesznek a tagjai számára. 


Egyre nagyobb igény mutatkozik a gyakorlati, piacképes tudás megszerzésére - fotó: agrotrend.hu

- A hálózat révén lehetővé válik a közvetlen és állandó kétirányú információáramlás, így a kéréseket, illetve igényeket a Kamara közvetlenül is tudja kezelni - hangsúlyozta Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke.

A Kamara 2017-ben elindította a "Tanuljunk együtt!" programsorozatát, szakmai tematikus konferenciákat szervez és ilyen megfontolásból hozta létre az Élelmiszeripari Körkép című konferenciát is.

Ahogy a hálózat kialakításán, úgy egy másik újdonság bevezetésén is közel egy esztendeje dolgozott az élelmiszeripari igazgatóság: ez pedig az „Élelmiszeripari kézikönyv” elnevezésű kiadványsorozat. A sorozat célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása hiteles információátadással.


Mit tartunk jó minőségű élelmiszernek? - fotó: agrotrend.hu

- Az élelmiszeripar stratégiai ágazat, kiemelt feladatunk annak komplex fejlesztése, melyhez 300 milliárd forintot biztosít a Kormány - mondta Nagy István agrárminiszter. A belföldi kereslet élénkítését célzó új cselekvési terv készül a minisztériumban. 

Az ágazatot érintő tervek közül kiemelte: javaslatot tesznek egy új, állami felügyeletű, nemzeti védjegy létrehozására, mely a vásárlóknak hiteles és valódi garanciát biztosít, de amelyből az élelmiszeripar gazdasági szereplői is profitálhatnak. 

Ma Magyarországon összesen 47 tanúsító védjegy és 11 ezer olyan megjelölés létezik, amelyet élelmiszereken használnak a gyártók.

Olyan rendszer létrehozása a cél, amely kiválthatja az összes minőségi emblémát. 

Új online élelmiszeripari adatbázist épít ki a tárca, hogy a statisztikai adatokat és az információkat felhasználóbarát módon, módszertani útmutatóval együtt foglalják össze. A minisztérium szándéka, hogy az új Élelmiszeripari Információs Rendszer (ÉLIR) az élelmiszeripar információs központja legyen, ahol az érdeklődők megtalálják a számukra fontos és nélkülözhetetlen ágazati információkat. 

agrotrend.hu

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.