2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Élelmiszergazdaság

2020. szeptember 15. kedd • 14:40

A kiváló alapanyag a kiváló sajt titka

A sajtkészítők Etyeken találkoztak, ahol megrendezték a VIII. Magyar Sajtmustrát, a legjobb hazai kézműves sajtok és tejtermékek versenyét. Hat termék kiérdemelte a legkiválóbbaknak járó arany minősítést. Békés megyeiek is büszkélkednek a legjobbaknak járó fényes elismeréssel. Felkerestük a magyardombegyháziakat és a gyulaiakat.

Ez már a nyolcadik ilyen rendezvénye volt a szakmai csapatnak, a Sajtkészítők Egyesületének. Igaz, a járvány miatt elmaradtak a kültéri rendezvények, a hagyományos sajtbírálat viszont elmaradhatatlan. A sajtkészítők 100 tételt neveztek. 2020-ban 6 arany, 9 ezüst és 10 bronz minősítés született. Arany minősítést ért el a kékpenésszel érő félkemény sajtjával a Magyardombegyházi Sajtműhely. A gyulai Csontos Jánosné pedig parenyicájával - írja a beol.hu.

fotó: pixabay.com

Dinyés Ildikó, a sajtfalu, vagyis Magyardombegyház polgármestere a településvezetői teendői mellett szinte minden vásárban, rendezvényen megjelenik csapatával. Árulja, népszerűsíti a 2017-ben hat közmunkás bevonásával felépített sajtüzemüket és portékáikat. Ez a kis község leghíresebb beruházása. Megállás nélkül töri a fejét a lelkes kis csapat az újításokon. S valahogy erről is szól az életük: gyártás, csomagolás, értékesítés. Közben nincs megállás.

– Az a célunk, minél szélesebb körben ismerjék meg a Magyardombegyházi Sajtfalu termékeit, amelyeknek az a specialitásuk, hogy kiváló helyi alapanyagból készülnek. A mi kecskéink szolgáltatják a kiváló minőségű tejet. Az a dolgunk, hogy erre építkezzünk és a termékfejlesztéseinket úgy alakítsuk, hogy arra a vevőknek legyen igénye. A tavaszi járvány idején nem voltak vásárok, de nekünk megmaradtak a piacaink. Akkor a konyhák ellátását oldottuk meg, majd újra lendületet vettünk, új sajtmesterünknek, Varga Györgynek köszönhetően. Májustól arculatot váltottunk. A kevesebb és még jobb termékekre álltunk át. Csökkentettük a termékkínálatot, s lettek új, kézműves sajtjaink. A kékpenésszel érő félkemény sajtunk így érdemelte ki az arany minősítést – sorolta az elmúlt időszak „építkezését” a polgármester. Elárulta, ezekben a sajtokban benne van minden dolgozójuk lelke is. Mert a kiváló termékhez az is kell.

Arany minősítést kapott a gyulai Gabóca Sajtműhely parenyica sajtja is. Az elismerés értékét csak növeli, hogy a kategóriában a fürdővárosi finomság érdemelte ki egyedül ezt a minősítést. Készítője, Csontos Jánosné hírportálunknak elmondta, másodállásban, családi gazdálkodásban, férjével közösen készítik a különböző tejtermékeket.

– Férjem foglalkozik az állattenyésztéssel, négy tejelő és három növendék szarvasmarhánk van. Utóbbiakból reményeik szerint jövőre már tejelők válnak. Az állatokat szabad földön, szabadtartással legeltetjük – fogalmazott. – Minden termék esetében, a sajtoknál is a kiváló alapanyag az elsődleges, amit így biztosítunk.

Csontos Jánosné elárulta, tizenöt éve készít sajtot. Először autodidakta módon sajátította el az alapokat, majd tanfolyamot végzett. Készül egy újabb továbbképzésre.

fotó: pixabay.com

– 2006 óta kistermelőként készítem a tejtermékeket – árulta el. Megtudtuk, piacon nem árulják termékeiket, egyetlen kivételt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület termelői piaca jelent. Megrendelés után házhoz szállítanak, illetve a finomságok a Körös Kosár bevásárló közösségben is elérhetők.

– Vásárlóink elsősorban Békés megyeiek, s a Gyulára látogató turisták is felkeresnek minket – ecsetelte.

Termékpalettájuk 14-15 terméket számlál. A legnépszerűbb a parenyica és a sonkatekercs. Mindkét ínyencséget hagyományos módszerekkel készíti. Az egyre növekvő igények miatt szeretnének fejlődni, bővülni a közeljövőben.

agrotrend.hu / beol.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.