2022.08.17., szerda , Jácint

Élelmiszergazdaság

2019. február 23. szombat • 11:52

A korai szüret elképesztő minőséget eredményezett a 2018-as évjáratnak

Még sokáig emlegetni fogjuk a 2018-as évjáratot, bár egyes vélemények szerint egyre gyakrabban lesz része ilyenben a szőlő- és bortermelőknek.

Elképesztően izgalmas évjáraton vagyunk túl – összegzett Lőrincz György. Mint mondta: minden évnek, nyilván ennek az évjáratnak is megvoltak a maga kihívásai és szépségei, de az biztos, hogy a St. Andrea történetében soha nem fordult még elő ilyen korai kezdésű szüret- írja az infostart.hu.

A 2018-as évjárat a kihívásaival együtt nagyon meglepő minőséget hozott létre - fotó: pixabay.com

A borász kiemelte: mi nem rendelkezünk nagyon korai szőlőfajtákkal és általában egy átlagos évben szeptember második hetében kezdjük a szüretet, savignon blanc és pinot noir szőlőkkel, idén viszont aug. 22-én kellett elkezdeni a szüretet, mert annyira értek a gyümölcsök. Nagyon meleg nyár volt, nagyon előrehaladott érések voltak, sok szőlőfajta összeért és oda kellett tenni magunkat, hogy megfelelő időben sikerüljön szüretelni, kíváncsiak vagyunk, hogy ez majd a borok karakterében hogyan fog visszaköszönni.

Lőrincz György szerint előfordulhat, hogy ez a nagy meleg a fehér szőlőfajták borainak aromatikáját hátrányosan befolyásolja egy kicsit, illetve a savszerkezet is izgalmasan fog alakulni, hiszen ebben a nagy melegben alacsonyabb savakkal is találkoztak. Ugyanakkor elképesztő struktúra és összetettség, koncentráltság van a borokban.

Mint fogalmazott: ha így előre kéne vetítenem az évjáratot, akkor azt mondom, hogy egy nagyon áldott évjárat van mögöttünk. A vörösborok minősége lehet kiemelkedő, „kékfrankosos az évjárat és az egri bortermelők számára nagyon áldott egri bikavéres évjárat lesz szerintem ez a 2018-as” - mondta.

Hozzátette: olyan következményei is vannak a korai szüretnek, hogy a talajmunkákhoz jobb az időjárás, így az „extrém” szüret után előbb neki lehet kezdeni olyan munkáknak, amiket más években csak tavasszal lehet elvégezni. „Ezáltal egy kicsit talán elébe megyünk a 2019-es évjáratnak, gondolok itt arra, hogy jó időben lehet tám-berendezést javítani és a lemosó permetezések is nagyon jó időjárásban történhetnek meg.

A pincében szüret után nagy a sürgés-forgás, hiszen bekerültek a gyümölcsök, igen sok tétel erjed még. Nagyon magas érettség van az alapanyagokban, magasak a cukortartalmak is, tehát egy kicsit vontatottabb az erjedés, lassan erjednek a tételek.

Csak bátorítani tudok mindenkit arra, hogy majd keresse ennek az évjáratnak a borait, nem csak az Egri borvidékről, hanem az egész országból, mert szerintem nagyon-nagyon finom borok lesznek - emelte ki a borász.

agrotrend.hu / infostart.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.