2020.03.31., kedd , Árpád

Élelmiszergazdaság

2020. március 25. szerda • 16:47

A koronavírus-járvány miatt a rizsnek is felment az ára

A koronavírus-járvány kitörése óta számos országban jelentősen megnőtt a rizs iránti igény, ami hirtelen áremelkedést okozott. A saját készleteik védelme érdekében ráadásul több ország is felfüggesztette a rizs exportját.

A házi karanténtól és a koronavírus terjedésétől való félelem felvásárlási lázt indított el szerte a világban, melybena rizs az egyik legkeresettebb árucikké vált, tartós eltarthatósága és viszonylag kedvező ára miatt.A rizs fő exportőrei jelenleg India, Thaiföld, Vietnam, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok - írja az origo.hu.

fotó: pixabay.com

Ázsiában azonban több ország is úgy dönthet, hogy felfüggeszti exportját a hazai készleteik biztosítása érdekében, hiszen a rizs Ázsiában alapvető élelmiszernek számít, ráadásul egyre nehezebben elérhető ott is.

Nem csak a felvásárlási láz miatt, hanem azért is, mert sok gazdálkodó és kereskedő felfüggesztette terményei értékesítését a koronavírus járvány miatt.

Kína máris felfüggesztette a rizs exportját az emelkedő élelmiszerárakra és a csökkentett tavaszi vetésre hivatkozva.A rizs ára több országban is növekedett az utóbbi időben, és a várakozások a rizs árának további növekedéséről szólnak.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.