Élelmiszergazdaság

Piac

A legújabb kutatások szerint mégsem egészséges a kókuszolaj

Az American Heart Association legfrissebb jelentésében ír arról, hogyan csökkenthetők a szív- és érrendszeri betegségek, melyek a halálok vezető globális okai, évi 17,3 millió halálesetet jelentenek.

Foto: well-beingsecrets.com

Ennek kapcsán taglalhatók azok az élelmiszerek, amik az elmúlt években az egészséges táplálkozás dobogósai voltak. Ilyen a kókuszolaj is, amit egészséges, reform ételként tartottunk számon, mára viszont úgy tûnik, hogy tévesen. Mint kiderült, a kókuszolaj tele van telített zsírral, ami “rossz” koleszterint termel.

A hasznos zsírok körüli vita olykor elég zavarosnak tûnik, abban viszont mindenki egyetért, hogy a telített zsírok károsak lehetnek egészségünkre.

Az AHA szerint a kókuszolajban lévõ zsír 82% -a telített.

Ez több, mint a vaj (63%), a marhahús (50%) és a sertéshús (39%). Ugyanakkor mások azt állítják, hogy a kókuszolajban lévõ zsírok keveréke még mindig egészséges alternatíva, az AHA szerint viszont nincs megfelelõ minõségû bizonyíték erre.

Az egészséges táplálkozás érdekében mindenkinek mértékre kellene figyelnie, miszerint mennyi mennyi telített zsírt fogyaszt, és ha mód van rá, egyensúlyozza telítetlen zsírokkal.

Az állati zsírok túlzott fogyasztása nem javasolt, míg a növényi olajok, például az olajbogyó és a napraforgó egészségesebbek. Ez az elmélet azon alapul, hogy mennyi telített zsírt tartalmaznak ezek a termékek.

Az Egyesült Királyságban a Public Health England az alábbit tanácsolja:

  • A férfiaknak naponta legfeljebb 30 g telített zsírt kell fogyasztania.
  • A nõknek naponta legfeljebb 20 grammot.
  • Az étkezési címkéken is mutatják, hogy mennyi telített zsír van a termékekben.

Dr. Frank Sacks, az AHA tanácsának vezetõje most így nyilatkozott: „Egyértelmûen szerettük volna bizonyítani, hogy az eddigi tudományos kutatások miért támogatják a táplálékban a telített zsírok korlátozását a szív és az erek betegségeinek megelõzése érdekében.”

A szakértõk hangsúlyozzák azt is, hogy a zsír még mindig fontos része az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek, így  fontos az egyensúly megtartása. A zsír az esszenciális zsírsavak forrása, és segít a szervezetnek vitaminokat ( A, D, E) hasznosítani.

Ugyanakkor Victoria Taylor a British Heart Foundation-tól ezt mondta: “Az egészséges életmód nem csak a zsírcsökkentésrõl, illetve helyettesítésérõl kellene, hogy szóljon.

Minden változást meg kell vizsgálni a  diétás étrendben. A hagyományos mediterrán étrend sem csupán a koleszterinszint helyes értékével számol.

A tudományos bizonyítékok ismeretében ugyanakkor megállapítható, hogy a telített zsír bevitelének csökkentésével és telítetlen zsírokkal való helyettesítésével csökkenthetõk a szív- és érrendszeri betegségek.

  • Együnk minél több avokádót, olajos halat, dióféléket és magvakat.
  • Grillezzük, pároljuk az ételeket sütés helyett.
  • Sütés, fõzés elõtt húzzuk le a baromfik bõrét, zsírtalanítsunk.
  • Használjunk több hidegen sajtolt oliva- vagy napraforgóolajat.

agrotrend.hu / sokszinuvidek.24.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook