2020.05.27., szerda , Hella

Élelmiszergazdaság

2020. január 23. csütörtök • 13:54

A Listeria Megelőzési Rendszer jól működőnek látszik

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.

2018 nyarán az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a Magyarországról származó gyorsfagyasztott kukoricát hozták összefüggésbe az öt EU-tagállamot érintő Listeria monocytogenes járvánnyal. A probléma jelentőségét felismerve a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) egyes tagjai és a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. kidolgoztak egy átfogó, önkéntes auditált Listeria Megelőzési Rendszert (LMR).

fotó: pxhere.com

Ennek bevezetésével és hatékony működtetésével a hagyományos technológiával előállított gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékekben a Listeria monocytogenes előfordulásának kockázata jelentősen csökkenthető, melyet az első év tapasztalatai is alátámasztanak.

Az MHKSZ azon tagjainál, amelyek megfelelően alkalmazták az LMR követelményeit, a Listeria monocytogenes előfordulásának kockázata számottevően csökkent az üzemi környezetben, illetve a jelenléte a forgalomba hozott késztermékből csak elvétve mutatható ki, és a jelenlétet kimutató esetekben is jóval a rendelet által engedélyezett élelmiszerbiztonsági határérték alatt marad.

(Az MHKSZ kiemelte, a gyorsfagyasztott zöldségtermékeket fogyasztás előtt, a felhasználási utasításnak megfelelően meg kell főzni!)

A résztvevő vállalatok a következő szezonban folytatják a már megkezdett munkát, illetve a tapasztalatokat látva további vállalatok is jelezték csatlakozási szándékukat a Listeria Megelőzési Rendszerhez.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.