Hírek

A lisztbogár lárvája emberi fogyasztásra alkalmas

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Az uniós ügynökség első vizsgálati jelentését a közönséges lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek uniós engedélyezésére irányuló kérelem alapján készítette – írja az origo.hu.

fotó: wikipedia

Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.A LISZTBOGÁR LÁRVÁJA EGÉSZBEN VAGY POR FORMÁJÁBAN EMBERI FOGYASZTÁSRA ALKALMAS- közölték.

"Ügynökségünk tudományos szakvéleménye támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozó szerveket, melyek e rovarlárvából előállított élelmiszeripari termékek európai piacokon való engedélyezéséért felelősek" – fogalmazott közleményében az olaszországi Parmában működő uniós ügynökség.

A ROVARLÁRVÁK SZÉLESKÖRű ÉLELMISZERIPARI ALKALMAZÁSA KÖRNYEZETI ÉS GAZDASÁGI ELőNYÖKKEL JÁR, HA A HAGYOMÁNYOS ÁLLATI FEHÉRJEFORRÁSOKAT OLYANOK HELYETTESÍTIK, AMELYEK KEVESEBB TAKARMÁNYT IGÉNYELNEK, KEVESEBB HULLADÉKOT TERMELNEK ÉS KEVESEBB ÜVEGHÁZHATÁSÚGÁZ-KIBOCSÁTÁST EREDMÉNYEZNEK.Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot – közölték.

A szerdán közzétett jelentés az első vélemény az EFSA-hoz beadott tizenöt fajta rovarlárva élelmiszeripari felhasználására vonatkozó kérelmek közül – tették hozzá.

Az EFSA ajánlását követően az Európai Bizottság és az EU tagállamainak feladata a lisztbogár lárvájának uniós szintű élelmiszeripari felhasználására vonatkozó jóváhagyás megadása.

agrotrend.hu / origo.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés