2019.12.16., hétfő , Etelka,Aletta

Élelmiszergazdaság

2019. július 23. kedd • 11:23

A magyarok a hazai kajszit keresik

Hiába kaphatók már nálunk is a legújabb olasz és francia kajszifajták, a szakemberek tapasztalatai szerint a magyar fogyasztók ragaszkodnak a hagyományos hazai fajtákhoz, mivel ezek nemcsak szépek, ízletesek is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint az elmúlt időszakban a kajszi termőterülete nagyjából 5800 hektárra nőtt. Tavaly a tavaszi fagyok miatt sok régióban szinte egyáltalán nem volt termés, idén viszont kedvezett az időjárás a gyümölcsnek - írja az MTI.

A termelők 32-35 ezer tonna sárgabarackra számíthatnak - fotó: pixabay.com

Hazánkban a kajszi 70 százalékát feldolgozzák. A kajszi legfontosabb feldolgozási formája a velő, a lekvár, népiesen szólva. Az otthoni befőzés egyre inkább visszatért, de pálinkát, illetve ma már rostos ivóleveket is készítenek belőle. Nagyon sokféle felhasználása van és nagyon jó ízű – mondta az M1 Magyar gazda című műsorában Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

Az itthon elérhető fajtaválaszték nagyon széles. Csak az elmúlt néhány év során több mint 80 kajszifajtát telepítettek Magyarországon. Hiába kaphatók már nálunk is a legújabb olasz és francia kajszifajták, a szakemberek tapasztalatai szerint a magyar fogyasztók ragaszkodnak a hagyományos hazai fajtákhoz, mivel ezek nemcsak szépek, ízletesek is.

A kereskedői és a fogyasztói elvárások határozottan eltérnek egymástól. A kereskedelem kifejezetten a kemény húsú, piros fedőszínnel rendelkező fajtákat keresi, míg itthon a kajszi a családok gyümölcse. Nagyobb mennyiségben mindenki a házi lekvárkészítésre veszi, a fogyasztók a jó ízű fajtákat keresik, melyeket alapvetően Magyarországon nemesítettek – mondta Szani Zsolt, a Nébih témavezetője.

A széles kínálat az elmúlt évek nemesítő munkájának köszönhető. Míg régen a kajszi hat héten át termett, mára a szakembereknek sikerült egész nyárra széthúzniuk a gyümölcs szezonját. Ha a telepítések nem egyszerre teremnek, egyenletes a kínálat és a felvásárlói ár is.

Komoly fajtasort kell összeállítani ahhoz, hogy el lehessen kerülni azokat a csúcsokat, amikor árzuhanást okoz az összeérés. Június közepétől egészen augusztus közepéig szeretnénk fajtát kínálni a gazdáknak – vélekedett Mártonffy Béla.

A különböző tenyészidejű fajták különböző növényvédelmi és termesztéstechnológiai kihívások elé állítják a kertészeket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fajtabemutatóin segítséget kapnak ahhoz, hogy a számukra megfelelő fajtákat kiválasszák, illetve megismerkedhetnek a legújabb gépekkel és technológiákkal is.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.