2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Élelmiszergazdaság

2019. december 26. csütörtök • 14:12

A magyarok a tradicionális ételeket fogyasztják karácsonykor

Szinte mindenki számára ismerősek lehetnek a klasszikus karácsonyi ételek: halászlé, rántott hús, húsleves, mákos guba és a bejgli. Földi Rita szerint ez nem véletlen, hiszen a magyarok általában a hagyományos menü mellett teszik le voksukat karácsonykor.

A Life & Trend életmód- és gasztroblog szerzője a VG.hu megkeresésére megosztotta, hogy az ünnepekre a jól ismert fogásokat készítjük el.

fotó: pixabay.com

Nem szeretünk kísérletezni, főleg karácsonykor nem, így mindig a jól ismert recepteknél ütjük fel a szakácskönyvet – mondta a gasztroblogger, aki hozzátette: tapasztalatai szerint is karácsonykor ugrik meg a halfogyasztás, Földi Rita megfigyelései szerint a ponty a kedvence a magyaroknak, de a harcsa is felfért a képzeletbeli dobogóra.

A desszertek terén sincs meglepetés:

  • a mákos,
  • illetve diós bejgli,
  • valamint a mákos guba

az ünnepi menü záróakkordja Magyarországon.

Ha valaki újdonságra vágyna

Bár, ahogy korábban a gasztroblogger jelezte, a magyarok nem gyakran újítanak be recepteket, főképp karácsony tájékán, de néhány újítást is nyugodtan ki lehet próbálni.

Levesnek egy szederkrém levest ajánlanék, hisz ez több szempontból is előnyös. A vegetáriánusok is szívesen fogyasztják, valamint egészséges is. Emellett egy kis tejszínhabbal és pirított mandulával igazán ünnepivé lehet varázsolni az ételünket – osztotta meg ötletét Földi Rita, aki a főételre is gondolt.

Meglátása szerint az aszalt szilvás pulyka édesburgonyapürével nem klasszikus ünnepi menü, de nyugodt szível ajánlja elkészítésre. Érdekesség, hogy a Magyar Pulykaszövetség jelzése szerint a decemberi időszakban a pulykafogyasztás több mint tíz százalékkal nő meg, köszönhető ez a karácsonynak.

Nem az újdonság, az egészséges a drága

A VG.hu kérdésére Földi Rita elmondta, hogy nem feltétlenül az a drága, ha „újhullámos” menüket tálalunk a családnak, hanem az, ha egészségesebb ételeket teszünk be a kosarunkba.

Természetesen, ha ponty helyett lazacot veszünk, az drágább, akárcsak ha a krumplit édesburgonyára cseréljük – húzta alá a blogger, ahogy a nyírfacukor ára is magasabb, mint a sima fehér cukoré, ez szintén igaz a teljes kiőrlésű kenyérre vagy a kókuszolajra.

Azonban látni kell: a fentebb felsoroltak használata nem követel meg magának klasszikustól eltérő recepteket, így nem a menü kreativitása, hanem az alapanyagok minősége határozza meg, hogy mennyire kell mélyre nyúlnunk a pénztárcánkba.

agrotrend.hu / Világgazdaság

 

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.