Élelmiszergazdaság

Piac

A mai sütés már új összetétellel készül

A kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében június 23-tól lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás. A Földművelésügyi Minisztérium 2016. december 19-én módosította a Magyar Élelmiszerkönyvben azt az utasítást, ami 15 féle kenyér esetében szabályozza azok összetételét.

Magyarország Kormánya számára fontos, hogy a fogyasztók egyre jobb minőségű élelmiszerekhez jussanak hozzá. Éppen ezért az új kenyerek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos, graham-, tönkölybúza-, és búzakenyér, vagy a rozskenyér – írta közleményében az agrártárca.

A sütőipari termékre vonatkozó változás részeként az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt), melyek szintén egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.

Az Élelmiszerkönyv szabályozza a lisztkeverékekből készített kenyereknél a lisztek pontos arányát. Június 23-tól például a rozskenyérnek minimum 60 százalék, míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék rozslisztet kell tartalmaznia.

fotó:Pixabay

A 6 hónapos átállási idő lejártával, csak olyan sütőipari termékeket állíthatnak elő a gyártók, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, kivéve azok a termékek, melyeket június 22-én állítottak elő vagy kerültek forgalomba.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt célja a jó minőségű termékek elterjedése és ezzel párhuzamosan a gyenge minőségű árucikkek visszaszorítása.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook