2020.09.27., vasárnap , Adalbert

Élelmiszergazdaság

2020. augusztus 05. szerda • 08:07

A NAK is csatlakozott az élelmiszer-pazarlás elleni kampányhoz

„Élj maradéktalanul!" elnevezéssel társadalmi célú kampányt indított a Médiaunió Alapítvány az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében, amelyhez más szervezetek mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott.

Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki a szemetesbe, az élelmiszer-hulladékok több mint a fele a háztartásokból kerül ki - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Évente 88 millió tonna élelmiszer vész kárba az Európai Unióban, Magyarországon pedig családonként 270 kilogramm. Az „Élj maradéktalanul!" elnevezéssel elindított, az idén augusztustól 2021 februárjáig tartó társadalmi célú kampányban a szervezők törekednek az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos szemléletformálásra, hosszútávon pedig az élelmiszer-pazarlás csökkentésére.

Hargitai Lilla, a Médiaunió Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a Médiaunió minden évben kiválaszt egy kiemelkedő társadalmi ügyet, amely kapcsán egy kommunikációs kampány segítségével aktivizálja az embereket, idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pályázatát támogatják.

Fotó: pikist.com

A kezdeményezésnek kettő fő pillére van: egy erős online, illetve egy TV, rádió, sajtó és közterületi kommunikációs kampánnyal hívják fel a kidobott élelmiszer mértékére és értékére a társadalom figyelmét. A  www.eljmaradektalanul.hu honlapon, rádióreklámokban és közterületen konkrét tippeket is adnak arról, mit kell kezdeni a megmaradt élelmiszerrel. Továbbá indul egy több állomásból álló edukációs roadshow is. Az edukációs kampány olyan támogatók jóvoltából valósulhat meg, mint a Tesco Global Áruházak Zrt., az OTP Bank Nyrt.

A kampányban részt vesznek intézmények, szervezetek és szakmai partnerek, többek között az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Agrárgazdasági Kutató Intézet is. Néhány napja Keleti Marcell, a NAK élelmiszeripari igazgatója az M1 aktuális csatornán elmondta, hamarosan megváltoznak az Európai Unióban az élelmiszerhigiéniai szabályok azért, hogy visszaszorítsák a pazarlást. Úgy vélte, a tudatosabb élelmiszer-fogyasztással lehetne kezelni a helyzetet.

agrotrend.hu / NAK

Árutőzsde
Nyersanyag-figyelő
Kőolaj-figyelő
Agrárállások
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.