2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Élelmiszergazdaság

2016. június 03. péntek • 09:32

A nyári szezon fontos időszak a sörgyártóknak

Az időjárás és a különféle programok növelik az eladásokat, ezért is fontos időszak a nyári szezon a sörgyártóknak. A sörfogyasztásnál meghatározó kérdés a minőség és az ár közötti viszony. Magyarországon még mindig nagy a kereslet az olcsó termékekre, míg a prémium sörök értékesítése lassan nő.

A korábbi évek gazdasági nehézségeinek hatására a régió több országában csökkent az alkoholos italok fogyasztása. Az üzletláncok ennek ellenére elárasztják sörrel a magyar piacot, és ezzel lefelé nyomják az árakat, ami nem könnyíti meg a gyártók dolgát. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) igazgatója szerint az idén valamit behozhatnak abból a versenyképességi hátrányból, amelybe a hazai söripar az elmúlt évtizedben került, mert ebben az évben jelentős sportesemények lesznek, és újabb meleg nyár várható. Salamon Zsófia, a Magyarországi Sörgyárak Szövetségének titkára elmondta, hogy az 1300 nő megkérdezésével készített felmérésük szerint a nők is szívesen fogyasztanak sört. "77 százalékuk állította, hogy különböző gyakorisággal ugyan, de rendszeresen fogyaszt sört" - fejtette ki.

A sörgyártók főleg a helyi alapanyagokat használják, hiszen közösségi, gazdasági és ökológiai szempontból is ez az ésszerű lépés. A Soproni az idei évtől 100 százalékban Magyarországon termesztett árpából készül, a cég a teljes magyarországi sörárpa-termés 20 százalékát használja fel. A Strongbow ciderekben használt alma nagy része is Magyarországról származik: a Heineken az éves magyar almatermés 10 százalékát használja fel cidergyártáshoz.

Az elmúlt tíz évben a sör jövedéki adóterhelése 70 százalékkal nőtt Magyarországon, míg az ital inflációtól szűrt átlagára 2000 óta nem változott. A söripar mintegy 1700 dolgozót foglalkoztat, emellett közvetetten, beszállítóin és kereskedelmi, vendéglátó, valamint logisztikai partnerein keresztül további 25 ezer munkahelyet tart fenn.

A MSSZ közölte: a sörgyártók tavaly is csúcsra járatták az önkéntesen kiépített csomagolás-visszagyűjtő programjaikat. Betétdíj ellenében a sörösüvegek több mint 90 százalékát váltották vissza a fogyasztók. A kereskedelmi egységekbe országosan kihelyezett 190 visszaváltó automatával pedig mintegy 100 millió alumínium dobozt hasznosítottak újra.

Nagy hazai és ismert külföldi sörgyárak, valamint kézműves sörfőzdék több mint kétszáz féle főzetét, köztük több, kizárólag a fesztiválra készült sört kóstolhatnak június 2. és 5. között az utolsó Budavári Sörfesztivál látogatói. Sörfesztivál az Oroszlános udvar felújítása miatt évekre kiszorul a helyszínről, de Kurucz Gergely főszervező elmondta, hogy a jövőben is lesz sörfesztivál, de a helyszínről még nem döntöttek.

Ugyanezen a hétvégén hagyományteremtő szándékkal rendezik meg Szombathelyen az I. Savaria Sörfesztivált a szombathelyi önkormányzat és az egyik legismertebb hazai sörgyár támogatásával.

agrotrend.hu

 

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.