Élelmiszergazdaság
Piac
A ponty a legnépszerűbb halfajunk
A NAIK AKI közzétette a tavalyi év hazai halászati adatait összegző lehalászás-jelentését. Továbbra is a ponty a legnépszerűbb hal a termelőknél és a fogyasztóknál is.
2017-hez mérten 1,6 százalékkal nagyobb területen történt gazdálkodás 2018-ban, 24 hektár új halastavat létesítettek és 227 hektár tóterületet rekonstruáltak. A hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22541 tonna volt 2018-ban – írja az origo.hu.
A legnépszerűbb halfajunk a ponty – fotó: pixabay.com
Az étkezési halak előállításában a pontytermelés a domináns, a termelt halak 79,5 százaléka volt ez a faj. Elsődlegesen a pontyállományra alapozott polikultúrás tórendszerekben termelik a halakat.
Az étkezésiponty-termelés az előző évhez képest 6,4 százalékkal csökkent. 2018-ban – ahogy jellemzően a korábbi években is – Hajdú-Bihar megyében termelték a legtöbb halat. Ezenkívül jelentős mennyiséget halásztak le Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Békés, Baranya és Csongrád megyében is.
Az AKI jelentése szerint a hazai fogyasztók továbbra is leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak halat. A lakosság jellemzően a 1,5-2 kilogrammos pontyot keresi, és a kereskedői elvárások is ezt az átlagsúlyt tartják ideálisnak a gazdaságos feldolgozáshoz.
agrotrend.hu / origo.hu