2021.10.19., kedd , Nándor

Élelmiszergazdaság

2019. december 18. szerda • 10:57

A sertéspestis miatt az angolok is exportálnak már húst Kínába

Az ázsiai országot nagymértékben sújtja az afrikai sertéspestis, az állomány negyede elpusztult, vagy le kellett vágni, emiatt pedig az egekbe szökött a sertéshús ára, mivel messze ez a legnépszerűbb húsféleség Kínában.

Az Egyesült Királyság sertéshús-exportőrei magas keresletre számítanak az ázsiai országban. A pekingi hatóságok a héten jelentették be, hogy az árak stabilizálására tett törekvéseik eredményesek voltak.Kína hozzányúlt stratégiai fagyasztott sertéshús tartalékához,valamint gyors kereskedelmi megállapodásokat kötött a sertéshús importszintjének növelése érdekében - írja az origo.hu.

fotó: pixabay.com

Kína az Egyesült Királyság legnagyobb sertéshús-vásárlója.

Brit cégek 45 ezer tonna sertéshús szállítottak Kínába 2019 első nyolc hónapjában, ami majdnem kétszerese a 2018-as éves mennyiségnek. Az elmúlt hat hónapban pedig újabb hat szigetországbeli vállalatnak engedélyezték sertéslábak szállítását Kínába – ami népszerű csemege az országban.

Az Egyesült Királyság legnagyobb sertéshús-termelője, a Tulip évente egymilliárd font bevételt termel.Andrew Saunders, a Tulip mezőgazdasági igazgatója közölte, hogy a Kínába exportáló vágóhidak értékesítése mintegy 80 százalékkal nőtt éves szinten. Az igazgató elmondta, hogy 2020-ban is nagy tételű felvásárlásra számítanak.

A kínai kereslet 2018 augusztus óta növekszik,ez idő alatt pedig az ország sertéshús-termelése 25 százalékkal csökkent az afrikai sertéspestis miatt. A lakosság sertéshús igénye általában januárban ugrik meg jelentősen, a kínai holdújév ünnep miatt.

Novemberben a szintén brit Cranswick 7,1 százalékos bevétel növekedést jelentett az utolsó hat hónapban, amit „a távol-keleti exportpiacokon elért nagyon erős teljesítményének" tulajdonítanak.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.