2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Élelmiszergazdaság

2019. szeptember 13. péntek • 10:37

A sertéspestis miatt csökken a vágások száma is

Miközben megfordult az áfacsök­ken­tés után jellemző trend, és az első fél évben csökkent a sertésvágások száma, a tavalyinál jóval több anyakoca került a vágóhidakra.

A magyarországi vágóhidakon az első fél évben 2,29 millió sertést vágtak le, ami bő 65 ezerrel, 2,8 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első hat hónapban – közölte a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet. A szakmabeliek szerint a jövőbeni sertésszámot tekintve különösen aggasztó, hogy a sertésvágáson belül az anyakocák kategóriája a 2018-as első félévi 44,7 ezerről 51,7 ezer darabra nőtt, ami 15,7 százalékos növekedés - írja a Világgazdaság.

A növekvő export miatt kevesebb a hazai sertésvágások száma - fotó: pixabay.com

A magyarországi vágóhidak élő­sertés-vágásának csökkenését részben az okozza, hogy a környező országokban jelentősen megnőtt az élő állat iránti kereslet – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke.

Romániában nagyszámú afrikai sertéspestises (ASP) eset volt a házisertés-állományban, ennek következtében alapanyaghiány lépett fel, amit részben magyarországi élő sertésekkel igyekeznek pótolni. Ezt a KSH adatai is alátámasztják.

Az első öthavi adatok alapján egyértelmű a trend: az exportált élősertés-mennyiség 38 százalékkal növekedett, közben az import 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A behozatal azonban még így is másfélszerese a kivitelnek: az export 15,4 ezer, az import pedig 22,8 ezer tonnát ért el. A jelentősebb célországok között Ausztria és Szlovákia is szerepel.

A Hússzövetség elnöke szerint az is hozzájárult a vágásszám visszaeséséhez, hogy több magyarországi telepen is megelőző jellegű kényszervágások voltak, ami nyilvánvalóan csökkenti a vágóhídi vágásra alkalmas állományt.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.