2022.12.09., péntek , Natália

Élelmiszergazdaság

2021. december 01. szerda • 13:28

A sertésvágások száma drasztikusan megugrott

Elsősorban az anyakocák vágása emelkedett erőteljesen, ami termeléscsökkenést vetít előre a következő évre.

A magyarországi vágóhidakon 3,606 millió sertést vágtak le 2021 első három negyedévében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) beszámolója szerint, 150 ezerrel többet, mint 2020. január–szeptemberben, ami 4,3 százalékos növekedést jelent. A levágott állatok együttes élősúlya 427 ezer tonna volt, a hasított súlya pedig 344 ezer tonna, azaz mindkét súly közel 4 százalékkal haladta meg az előző évit.

fotó: pixabay.com

A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első három negyedévi 54,5 ezerről erőteljesen, 28,5 százalékkal 70 ezerre emelkedett az idén, szeptember végéig. Ennek az adatnak a jelentőségére hívta fel a Világgazdaság figyelmét Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke hozzátéve, hogy egyébként a vágási adatok megfeleltek a várakozásnak.

A kocavágások drasztikus növekedése azt jelzi, hogy a kocatartók reagáltak leghamarabb a sertéságazatban kialakult helyzetre, itt szakadt ugyanis be a leghamarabb az ár, és erre reagálva kezdődött itt elsőként az állomány leépítése.

Éder Tamás szerint ráadásul ebben nincs benne még néhány nagyobb kocatartó hasonló döntése, amelyek az elmúlt hetekben kezdték meg kocaállományuk leépítését. Ebből következően szinte biztos, hogy a kocák év végi száma még ennél is rosszabb lesz, ez pedig meghatározhatja a jövőre várható termelést, ami emiatt csökkenhet.

A külkereskedelmi adatokból ugyanakkor kiderül, hogy nem igazak azok a hírek, amelyek szerint nagyon megemelkedett az import élősertés-behozatal.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.