2020.04.08., szerda , Dénes

Élelmiszergazdaság

2019. október 25. péntek • 14:13

A szomszédban naponta hatezer tonna élelmiszer landol a kukában

Egy civil szervezet szerint Romániában naponta hatezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe, miközben 7 millió személy, vagyis a lakosság egyharmada a szegénységi küszöbön él.

Romániában 2016 nyarán alakult meg az Élelmiszerbank nevet viselő civil szervezet, amelynek vezetői csütörtökön elmondták, hogy Románia számára nagy kihívást jelent az élelmiszer-pazarlás, hiszen az eldobott élelemmel enyhíteni lehetne jelentős mértékben a nélkülözők gondjait - írja az ecolounge.hu.

Rengeteg étel kerül fölöslegesen a szemetesbe - fotó: wikipedia

Gabriel Sescu, az Élelmiszerbank nevű civil szervezet elnöke elmondta: vállalták, hogy összegyűjtik az eldobásra szánt élelmiszereket és ezeket eljuttatják a rászorulókhoz. Romániában eddig Bukarestben, Kolozsváron és Romanban már működik ilyen begyűjtő és elosztó központ, s jelenleg Brassóban terveznek nyitni egy negyediket. A szervezet célja az, hogy Románia valamennyi régiójában működjön egy-egy ilyen Élelmiszerbank.

Sescu szerint a napi hatezer tonna élelmiszer eldobása különösen súlyos annak fényében, hogy Romániában a vidéki környezetben élő családok kétharmada képtelen biztosítani a napi szükséges élelmiszert, a vidéki gyerekek fele pedig nem jut elegendő élelemhez.

A nyugati mintára létrehozott romániai Élelmiszerbank több mint száz civil szervezettel dolgozik együtt, az idén 609 tonna élelmiszert gyűjtöttek össze, többnyire a nagy üzletláncoktól, amit 20 ezer rászorulóhoz juttattak el.

A román parlament 2016-ban fogadott el az élelmiszer-pazarlás csökkentését elősegíteni hivatott törvényt, megkönnyítve az élelmiszer-adományozást szociális intézmények részére.

Románia az Európai Unióban a kilencedik helyen áll a szemétbe kerülő élelmiszer-mennyiség szempontjából, ami azt jelenti, hogy évente 2,2 millió tonna élelem vész kárba.

agrotrend.hu / ecolounge.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.