2021.04.20., kedd , Tivadar

Élelmiszergazdaság

2020. március 20. péntek • 16:05

A vírushelyzet miatt lesznek kellemetlen hatásai a lengyel-kínai alma kereskedelemnek

A koronavírus hatására Kína lezárta a kikötőit, így jelenleg semmi sem mehet be, sem ki az országból. Ez várhatóan a második negyedévben okozhat zavarokat a feldolgozóknál. A lengyel gazdák már nem tudják túl sokáig visszatartani a termékeket.

A 2018-as szezonban Kínát súlyos fagykár érte a virágzás során, míg Lengyelország történelmének legnagyobb almatermésével büszkélkedhetett. A 2019-es szezonban a helyzet azonban megfordult. Lengyelországot fagy sújtotta, és a kínai szüret visszatért a korábbi volumenéhez. A lengyel almalé-árak emelkedtek, és a kínai árak estek. A Kína és az Egyesült Államok közötti túlzott kereskedelem miatt azonban az Egyesült Államok vámot vetett ki a Kínából származó import almalére, így egyes amerikai vásárlók mindinkább az európai, mint a kínai termékeket vásárolták. A lengyel sűrítmény árak így ebben az évben sokkal magasabbak voltak. 2019 végén-2020 elején körülbelül 1,30-1,40 EUR (1,48-1,60 USD)/ kg üzemi árakkal számolnak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Jövedelmezőség

Fontos kérdés, hogy a feldolgozók jelenleg mekkora készlettel gazdálkodnak és az mire elég. Egy tavalyi olcsóbb készlethez most vásárolhatnak drágábban alapanyagot, a két év átlaga kompenzálja egymást, azonban azok esetében, akik készlethiánnyal szenvednek, most magasabb áron történő vásárlással is szembesülhetnek, ami a későbbiekben befolyásolhatja a késztermékek árát is.

Lengyelországban az elmúlt években – EU pályázati források igénybevételével – számos új tároló létesítményt, hűtőházat építettek, így a betakarított gyümölcskészlet nagy részét jelenleg is ezekben tárolják, melynek köszönhetően biztosítani tudják az egész éves, folyamatos áruellátást.

Ennek hatására egy új piaci jelenség figyelhető meg: akkor nyitják csak meg a hűtőajtókat, amikor az árak elég vonzónak bizonyulnak. Ezzel egyidejűleg a vásárlói oldalról is valamiféle tartózkodó állapot alakult ki az év elején. A legtöbb vásárló az első negyedévre megfelelő fedezettel rendelkezett, így megengedhette magának, hogy megvárja, amíg az ár csökken.

A hűtőkapacitások okán a gazdák a maguk részéről is ugyan várhatnak még egy ideig, de semmiképp sem fenntartható ez az állapot hosszú távon.

A gyümölcs állapota kritikus lehet

Miért nem várhatunk a végtelenségig? A tényező a friss alma állapota. Mivel az európai nyár és ősz annyira meleg volt, sok gyümölcs már a boltokba érettebben került. A szedéskori minőség pedig alapvetően befolyásolta a termék tárolhatóságát.

A jelentések szerint a lengyel betárolt almák nagy része már puhulni kezdett, ez azt is jelenti, hogy a lengyel gazdák már nem tudják túl sokáig visszatartani a termékeket.

Ha túl sokáig várnak, akkor a gyümölcs állapota rosszabb lesz. Ráadásul a betárolt gyümölcsöknek általában alacsonyabb a lé-kihozatala, így alapvetően több almára lesz szükség egy tonna almalé- vagy sűrítmény-előállításához.

Melegszik a helyzet

Lengyelországban nagyon meleg tél volt, nem volt hó, sem eső. Ez befolyásolja az almatermelést is, így várható, hogy az idei termések kisebbek lesznek. Fennáll annak a veszélye is, hogy a késői fagy károsíthatja a korai virágzást. Akárhogy is alakul, számolnunk kell azzal a lehetőséggel, hogy ősszel drágább lesz az alma és a gyümölcslé is.

Kína a koronavírus /Covid-19/ hatására lezárta a kikötőit, így jelenleg semmi sem mehet be, sem ki az országból. Ez várhatóan a második negyedévben okozhat zavarokat azoknál a feldolgozóknál, akik nem rendezkedtek be hosszú távon termékkel/fedezettel a feldolgozáshoz.

Esetükben az alapanyag-hiány és a késedelmes szállítások súlyos károkat okozhatnak. Jelenleg úgy tűnik, hogy legkorábban április végén számíthatunk a kínai teherforgalom-normalizálódásra. A kikötő esetében - azt feltételezve, hogy a válság most véget ér - elképzelhető, hogy a szállítások elmaradása májusig is fennáll majd.

Növekvő európai igény

Egyes információk szerint Kína az összes 2019. évi almalé sűrítményét eladta, leginkább az USA-ba. Ezt azt is jelenti, hogy azok a felvásárlók, akik nem rendelkeznek jelenleg elég készlettel, most bajban vannak.

Ha ezek a vásárlók - különösen az Egyesült Államokban - biztosítani akarják, hogy valóban elegendő készlet álljon rendelkezésükre a végfelhasználóik kielégítéséhez, akkor valószínűleg Európához fordulnak.

A hírek szerint már történt szerződéskötés is európai feldolgozóval, így várható, hogy ezek száma a közeljövőben növekedni fog. Ha több amerikai vásárló követi ezt a példát, akkor ez nyomást gyakorolhat az európai árakra. Ismerve továbbá, hogy Törökország is teljes mértékben kiürült, várható, hogy az árak ennek megfelelően emelkedni fognak.

Ami a friss fogyasztásra szánt gyümölcsöket illeti, Olaszország valószínűleg elegendő almával rendelkezik a raktáraiban, hogy fedezze a piaci igényeket.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.