2020.10.30., péntek , Alfonz

Élelmiszergazdaság

2020. július 06. hétfő • 11:26

A vírushelyzetben is biztonságos a húsfogyasztás

Nem kell tartaniuk a vásárlóknak a hústermékek fogyasztásától, a koronavírus nem terjed élelmiszereken keresztül – közölte a napokban a Német Szövetségi Kockázat-felmérési Intézet, miután több húsüzemben is járványgócot találtak a hatóságok.

A hústermékek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre, a koronavírus ugyanis nem terjed az élelmiszereken keresztül - írta a Magyar Nemzet.  Erre a minap a Német Szövetségi Kockázatfelmérési Intézet mutatott rá.

A szervezet állásfoglalása szerint – amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a honlapján is közzétett – a jelenlegi ismeretek abba az irányba mutatnak, hogy a sertésekben és a baromfifélékben nincs jelen a vírus, tehát az embert sem fertőzhetik meg.

Rá­adásul a betegség terjedéséhez élő gazdaszervezetre van szükség, így az élelmiszereken keresztül – beleértve a húskészítményeket is – kizárt, hogy valaki megfertőződjön az új típusú koronavírussal. Az intézet felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy az élelmiszerek szennyezett csomagolásán keresztül elképzelhető a kór terjedése. Ennek megelőzésében a vágóhidaknak és a feldolgozóüzemeknek van komoly felelőssége, ezért az alapvető higiéniai követelményeket a korábbiaknál is szigorúbban be kell tartaniuk a dolgozóknak.

Fotó: wikipedia

A szakemberek azt követően nyilatkoztak, hogy az elmúlt hetekben németországi vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben kitört tömeges koronavírus-megbetegedésekről érkeztek hírek. Legutóbb egy alsó-szászországi városban, a Wildeshausenben működő húsüzem 23 dolgozójának koronavírustesztje pozitív lett, a járványgóc feltárása után a német hatóságok a térség 650 ezer lakosát érintő lezárásról döntöttek.

Korábban Észak-Rajna–Vesztfáliában 1550 fertőzöttet regisztráltak egy vágóhídon. Az eset kapcsán bezárt az egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzem, a német gazdák pedig attól tartanak, hogy a holding döntése nyomán más vágóhidak is szüneteltetni fogják az állatok átvételét. Az ágazati szakemberek szerint a koronavírus a sertéspestisjárványnál is komolyabb hatással lehet a német húspiacra.

A járvány a magyar húsipart sem hagyta érintetlenül, a szigorú higiéniai intézkedések betartása, az ahhoz szükséges eszközök beszerzése komoly kihívás elé állította az üzemeket, rá­adásul jelentős többletköltséget is okozott az ágazat szereplőinek. A szállodák és éttermek bezárása miatt visszaesett forgalom nyomán a nyugati és a déli országokban felgyülemlett felesleg ráadásul dömpingáron jelent meg a hazai piacon, ami tovább rontotta a feldolgozók helyzetét.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.