Hírek

Alacsony volt az élelmiszeripar jövedelmezősége 2017-ben

Felmérték a mezőgazdasági és élelmiszeripari szervezetek pár évvel ezelőtti pénzügyi helyzetét.

Alacsony volt az élelmiszeripar jövedelmezősége, viszont likviditása továbbra is jónak mondható 2017-es adatok alapján – számol be a Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss jelentésében.


A vállalkozások eredménykategóriáinak alakulása 2010 és 2017 között – ábra: AKI

Az elemzés célja

  • az élelmiszer-termelés, azaz a mezőgazdasági, vadgazdálkodási és halászati ágazatban (mezőgazdasági),
  • valamint az élelmiszereket, ital- és dohánytermékeket gyártó ágazatban működő (élelmiszeripari)

gazdasági szervezetek 2017. évi gazdálkodásának bemutatása a 2016. évi eredményekhez hasonlítva.

Habár a vizsgálat fókuszában az említett két év adatainak összevetése áll, amennyiben a folyamatok bemutatása igényelte, hosszabb időszakra is visszanyúltak a szerzők.

Az összeállítás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatait tartalmazó adatbázis (NAV-adatbázis) alapján készült, amely a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások beszámolóit tartalmazza.

A vizsgálat tárgyát képező mezőgazdaságon és élelmiszeriparon kívüli egyéb nemzetgazdasági ágazatokra vonatkozó adatok a NAV-gyorsjelentésből származnak.

A kiadvány első része szöveges elemzés, amely a mezőgazdasági, azt követően pedig az élelmiszeripari ágazat eredményalakulására vonatkozó

  • adatokat,
  • bevételeit és kiadásait,
  • továbbá az eszköz- és forrásállományát

értékeli. 

A kutatás ide kattintva érhető el.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook