Hírek

Alig, de csökkent az élelmiszerek okozta megbetegedések száma

Még mindig a szalmonella a leggyakoribb élelmiszer-eredetű járvány Európában.

Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).


28 európai uniós tagállamban, és további 9 európai országban gyűjtenek adatokat – fotó: Pixabay

A Nébih szerint az állatról emberre átterjedő, azaz a zoonózisok által okozott megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti, ezek a kórokozó Európában 2017-ben összesen 337 820 fő megbetegedéséhez vezettek 2016-hoz képest, amely csökkenést jelent, de elmarad az elmúlt 5 év tendenciájától.

– Az élelmiszer-eredetű járványok között is kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, a szalmonella a leggyakrabban regisztrált, betegséget kiváltó tényező 9600 esettel

– tájékoztatott a Nébih. 

A legtöbb alkalommal hústermékek és tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetek. Az EFSA által közzétett adatok is tükrözik, hogy egyes betegségek esetében, például a liszteriózis, a leginkább értintett csoport az időskorúak, azon belül is főként a 84 év felettiek. 

Az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó hatóságok egyre több helyen ismerik fel Európában, hogy a megbetegedéseket nemcsak az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásának szigorú ellenőrzésével előzhetik meg, hanem a fogyasztók tudatosságának és élelmiszerbiztonsági ismereteinek növelésével is.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés